Начало Новини Актуално САЩ дали $3 млн. за утилизация на боеприпаси у нас

САЩ дали $3 млн. за утилизация на боеприпаси у нас

Актуално

"За времето от 2001 г. до днешна дата са осъществени - със съдействието на Държавния департамент на САЩ, три проекта за утилизация на боеприпаси... Унищожени са около 100 000 единици малки оръжия и леки въоръжения (МОЛВ) и над 10.5 милиона боеприпаси. Финансовата помощ на САЩ по тези проекти е около 3 милиона долара."

Това се твърди в писмената справка на Министерството на отбраната, изпратена до ГО "За чист въздух над Стара Загора" във връзка с подадено заявление за достъп до обществена информация. Главен изпълнител по проектите от българска страна е "Терем" ЕАД, фирма, която според военния министър Аню Ангелов през 2009 г. е имала сключени договори с полигон "Змейово", пише вестник Старозагорски новини.
В справката се твърди още, че Министерството на отбраната е страна по други три договора за утилизация на излишни за Българската армия боеприпаси, сключени след проведена процедура по ЗОП през 2008 г. - с "Терем" ЕАД, "Дунарит" АД и консорциума между софийската "Берета трейдинг" ЕООД и казанлъшката "Векс" ЕООД.
Според данните, публикувани в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2009 г., който преди няколко дни беше представен пред парламентарната комисия по отбрана и вътрешна сигурност, договорите са за унищожаването на 14 945 т стари боеприпаси, а предвидените пари от бюджета на МО за тази дейност са близо 28 млн.лв. (За "Терем" сумата е 15 045 734 лв. за унищожаването на 7861 т боеприпаси; за "Дунарит" - 9 114 000 лв. за 6046 т боеприпаси и за "Берета трейдинг" с "Векс" - 3 562 740 лв. за 1038 т боеприпаси). В доклада е упоменато още, че крайният срок за унищожаването на боеприпасите е краят на 2010 г., а до края на 2009 г. са унищожени 46% от тях.
От МО уточняват, че утилизацията на старите боеприпаси, съгласно условията на сключените договори, се извършват на:
- За "ТЕРЕМ" на територията на дъщерното им дружество в гр.Костенец и производствената база на полигон "Сливница".
- За "Дунарит" - на територията на дружеството в гр.Русе.
- За "Берета трейдинг" и "Векс" - в производствена база до гр.Стралджа, община Ямбол.
От МО са категорични, че на територията на полигон "Змейово" "не се извършва утилизация на боеприпаси чрез изгаряне или друг способ, не се предвижда да бъде извършвана и в бъдеще. Поделението не разполага с производствени мощности за утилизация на боеприпаси". И още, че там се извършват само полигонни и лабораторни изпитания на въоръжение и бойни припаси за МО и изпитания по сключени договори с фирми от българския военнопромишлен комплекс.
Въобще, колкото пъти стане дума за обгазяванията на Стара Загора и региона, от МО веднага лансират версията, че полигонът няма нищо общо с коктейла отрови, които дишат старозагорци. Този рефрен го пое НДСВ и подопечните му министри Свинаров и Арсенова, но той продължава и до ден-днешен от представители на управляващата ПП ГЕРБ.
Дали полигон "Змейово" разполага с необходимите производствени мощности за унищожаване на оръжие, е въпрос, по който всички старозагорски данъкоплатци ще опонират на МО, тъй като буквално под носа им бяха унищожени бойните глави на стратегическите за България ракетни комплекси СС-23, "Скъд" и "Фрог" под давлението на САЩ. Досега не е известно дали страната ни е получила и долар от сделката, наречена навремето "Меморандум за сътрудничество", но на целия свят стана известно, че важният за националната ни сигурност полигон "Змейово" може да се използва, освен за изпитание, и за унищожаване на боеприпаси. И то без необходимостта от специално оборудване.
Любопитна подробност в случая е, че както "Терем", така и "Дунарит" и "Берета трейдинг" са работили на полигон "Змейово" през 2009 г., според военния министър Аню Ангелов.
Първите две фирми действително са от военнопромишления комплекс на България, но софийската "Берета трейдинг" не е производител на оръжие. И респективно, тя не би трябвало да има вземане-даване с полигон "Змейово".
Към днешна дата "Старозагорски новини" не успя да получи задоволителен отговор какво прави "Берета трейдинг" на змейовския полигон. Но за сметка на това разполага с информация за други финансови взаимоотношения с МО и САЩ.

Още новини