Начало Новини Актуално Със Закона за ВиК трябва да бъдат решени пропуските в сегашното законодателство

Със Закона за ВиК трябва да бъдат решени пропуските в сегашното законодателство

Актуално

Вкарвайки повече ред в системата, се надявам да достигнем до намаление на загубите на вода. Това коментира в интервю за БНР председателят на Управителния съвет на Български ВиК холдинг ЕАД Иван Иванов във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. Има пренасищане и презастъпване на регулацията в отрасъла. В момента той се регулира от няколко закона и наредба. С множеството от закони и институции нещата не се получават както трябва. В края на петгодишен регулаторен период сме, но някои ВиК оператори нямат утвърден бизнес план. Тези пропуски на текущото законодателство се надяваме да бъдат решени, коментира Иван Иванов.

Председателят на управителния съвет на холдинга обясни, че инвестициите са ключът към очакваните резултати. Сега, за да бъдат направени, се разчита на европейско финансиране, но има условия, за да бъде получено, като например окрупняването на ВиК операторите и бизнес планирането. В момента тези две неща не са изпълнени изцяло. Считам, че с влизането навреме на закона и изработването на бизнес планове, които да могат да се приложат реално, в тях да се поставят реалистични цели и те да бъдат изпълнени, може да се постигнат очакваните резултати, посочи той.

През следващата година ще се подготвят бизнес плановете на операторите и те ще дадат отговор трябва ли да се увеличат цените на ВиК услугите. Трябва да се отговори на въпроса искаме ли повече инвестиции, по-добри услуги или можем да се примирим с не чак толкова добри услуги, но на по-ниски цени.

Сега смесването на енергийния и водния регулатор не води до добри резултати във ВиК отрасъла. По-добре е да има един регулаторен орган, който да мисли ежедневно само за водоснабдяването и канализацията, за да се постигат по-добри резултати, коментира още Иван Иванов във връзка с предвиденото разделяне на регулатора.

На въпрос за окрупняването за ВиК операторите той коментира, че отделните кметове и местни управници имат право на избор, но не трябва да се забравя, че този избор означава лишаване на цяла област от средства по европейските програми, както и несигурност, че ще бъдат изпълнени изискванията на европейските директиви.

Председателят на УС на холдинга обърна внимание, че трябва да се гледа не само цената на водата, но и качеството на услугите, които се предоставят на съответната цена. Той напомни, че в Кресна, която не е член на асоциация по ВиК, преди година е имало проблем с безводието и е трябвало да се намеси държавата, за да бъде решен той.

Има хора, които нямат средства да заплащат потребяваните от тях водни количества и услуги. Подобно на енергийния сектор, трябва да получават помощ от държавата, посочи инж. Иванов. И сега законодателството дава такава възможност, но не е открит точният механизъм. Има консенсус от заинтересованите страни. Надявам се с приемането на закона да се изработи механизъм за получаването на водни помощи, каза още той.

Над 130 млн. лв. са несъбраните вземания от промишлеността и населението. Това не дава възможност за извършване на необходимите инвестиции, посочи още Иван Иванов. Чрез новото законодателство трябва да се създаде механизъм, чрез който да не се допуска хората, ползващи услуги, да не ги плащат. Има предвидени санкции, които да се прилагат реално и строго. Отговорност на ВиК операторите e да създадат организация да откриват, докладват и санкционират тези, които ползват услуги без да плащат.

Български ВиК холдинг ЕАД няма да бъде постоянен кредитор, но трябва да се подпомогнат тези ВиК оператори, които са в тежко финансово състояние. В момента има няколко такива - Добрич, Шумен, Перник, Сливен, София област. Чрез компанията трябва да се внесе финансова обезпеченост и контрол върху операторите, за да не се допусне в бъдеще отново да има финансово нестабилни ВиК оператори, коментира Иван Иванов. Той напомни, че холдингът има за цел и да прави инвестиции в стратегически инфраструктурни обекти.

Председателят на Управителния съвет на холдинга изрази очакване да има широко участие в общественото обсъждане на законопроекта за ВиК, за да може да се вземат най-правилните решения.

Още новини