Начало Новини Актуално Със 70% повече електроенергия произведе вятърен парк Свети Никола през декември 2021 г. спрямо ноември 2021 г.

Със 70% повече електроенергия произведе вятърен парк Свети Никола през декември 2021 г. спрямо ноември 2021 г.

Актуално

Със 70% повече електроенергия произведе вятърен парк Свети Никола през декември 2021 година спрямо ноември 2021 година. Само за последния месец на предходната година 52-те вятърни турбини генерираха над 52 хиляди MWh, което е рекордно месечно производство от старта на търговската експлоатация на парка през 2010 г., а общото производство за миналата година достигна 338 хиляди MWh зелена електроенергия. Това количество се равнява средно на годишното потребление на 94 хиляди български домакинства - толкова колкото са домакинствата в градовете Добрич, Шумен и Разград, съобщиха от дружеството.

Със своите 156 мегавата мощност вятърният парк представлява около 22% от общо инсталираните вятърни мощности в България. В края на миналата година ВяЕЦ Свети Никола получи 64 милиона евро кредитна линия, осигурена от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и две търговски банки. Пакетът включва рефинансиране на оставащата експозиция по предишен заем и нов ангажимент от 16 милиона евро. Експлоатацията на вятърния парк Свети Никола е важна стъпка по пътя на България за постигане на по-чисто енергийно бъдеще и увеличаване капацитета на страната в производството на възобновяема енергия.

ВяЕЦ Св. Никола е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост.

______________

За AES България

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа - ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк - Свети Никола, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aesbulgaria.com. Последвайте AES България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която ускорява бъдещето на енергията и е включена в списъка Fortune 500. Заедно с многото наши заинтересовани страни ние подобряваме живота като доставяме по-зелени, по-интелигенти енергийни решения, от които светът се нуждае. Нашият разнообразен глобален екип е отдаден на постоянното новаторство и на високите оперативни резултати, докато си сътрудничи с нашите клиенти за техния стратегически енергиен преход и докато продължава да отговаря на техните енергийни нужди днес.

За повече информация, посетете www.aes.com.

Още новини