Начало Новини Актуално Сърдечните заболявания – водеща причина за смъртността в областта

Сърдечните заболявания – водеща причина за смъртността в областта

Актуално

Сърдечносъдовите заболявания са били водеща причина за смъртността през изминалата година в област Стара Загора, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Те са причина за 68.2% от всички смъртни случаи, при 67.5% за страната. Така България се нарежда сред първите места в Европа по заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Хоспитализираните пациенти с болести на органите на кръвообращението в областта през 2010 година са 9300 (12.5% от всички регистрирани заболявания). От тях 144 са във възрастовата група до 17 години, 3599 - във възрастовата група между 18 и 65 години, и 5557 - над 65-годишна възраст.

Относителният дял на регистрираните болести на органите на кръвообращението общо за страната е 23.1% (205 607 случая), от които новорегистрирани през годината са 49 004, пише вестник Старозагорски новини.
На някои от причините за сърдечносъдови заболявания не може да се влияе - възрастта, полът и фамилната обремененост, смятат специалистите. Но начинът на живот зависи от всеки - здравословното хранене, поддържането на телесното тегло в норма, отказването на цигарите, ограничената консумация на алкохол и готварска сол, движението поне по час дневно и избягването на психоемоционалния стрес, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. От РЗИ съветват още да се контролират стойностите на кръвната захар при наличие на диабет и да се лекуват своевременно повишените нива на холестерол в кръвта.

Още новини