Начало Новини Актуално Съоръженията за ток от ВЕИ могат да бъдат по-рентабилни

Съоръженията за ток от ВЕИ могат да бъдат по-рентабилни

Актуално
ефективност енергетика вятър слънце

Производители на съоръжения за производство на електроенергия чрез вятърни турбини и соларни панели се стремят да понижат производствените си разходи и съответно цената на продаваните от тях изделия. Това стана ясно от презентациите на представители на водещи компании в света в тази област, представени на провелата се в София Международна конференция за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Сега произвежданата у нас електроенергия от вятър е няколко пъти по-скъпа от тази от традиционните източници, а токът от слънце струва над 10 пъти по-скъпо от този от ТЕЦ и ВЕЦ. Испанската компаня Gamesa, произвеждаща вятърни турбини, си е поставила за цел в следващите три години да достигне такава ефективност на работата на своите съоръжения при такава цена, че произвежданата от нейните вятърни тубини електроенергия да стане конкурентна на тази от конвенционалните енергоизточници, посочиха от ръководството на компанията за Югоизточна Европа, информира investor.bg.

Испанската компания, която се търгува на фондовата борса, реализира своите вятърни турбини най-вече в Китай, САЩ и Испания. В България Gamesa има вятърен парк с инсталирана мощност от 70 мегавата. От Vestas България, която (по нейни изчисления) има най-много инсталирани мощности във вятърни паркове у нас, представиха свой нов модел вятърна турбина. Според компанията, моделът „V112” би бил подходящ за области, където силата на вятъра е средна, каквито има в Северна България.

От GE Energy посочиха, че според тях, колкото повече източници на електроенергия има дадена държава – ядрена, от вода, от биомаса, термална, от слънце, от вятър - толкова по-добре, защото така се осигурява по-висока сигурност на снабдяването и по-ниска цена на тока.
От американската компания информираха, че половината от работещите в САЩ вятърни турбини са тяхно производство, като стремежът е ефективността им да се повишава.
REC Solar Германия, произвеждаща соларни панели, има нови разработки, които повишават ефективността на панелите и намаляват цената им, декларираха от компанията, която има инсталирани соларни мощности и у нас.

Още новини