Начало Новини Актуално Санкционираха Тракийския университет с 588 хил. лева

Санкционираха Тракийския университет с 588 хил. лева

Актуално
университет

Министерство на образованието, младежта и науката наложи 588 000 лева санкции на Тракийския университет. Причина за това е надвишен капацитет със 138 човека при специалностите Медицинска сестра и Акушерка в Медицинския факултет и в Техническия колеж - Хранителни технологии. Това съобщи ректорът проф. Иван Станков.

Другият аргумент са 4-5 незаети единични бройки на студенти, които в последния момент са си изтеглили документите."
Надвишеният капацитет е заради чуждестранните студенти, чиято бройка за пръв път миналата година беше включена в капацитета на учебното заведение. Става въпрос преди всичко за медицинските специалности в Тракийския университет.
За да се избегнат в бъдеще подобни фалове, академичното ръководство е подало молба до Министерството на образованието за увеличаване на капацитета, информира вестник Старозагорски новини.
Проф. Станков обясни, че подобни рестрикции касаят всички университети в страната. С тези пари се създава резервен фонд към просветното министерство. През второто полугодие университетите, които имат висок рейтинг, т.е. първи и втори места в класацията по приетата скала, ще получат допълнителни бонуси именно от този фонд.
Старозагорската алма матер има две първи места - при специалностите "Ветеринарна медицина" и "Животновъдство" и три втори места, така че се очаква тези средства, дори в по-голям размер, да се върнат и да компенсират санкцията.
На първия за годината Академичен съвет на Тракийския университет, който се състоя на 31 януари 2011 г., беше приет Бюджет 2011. Той възлиза на 12 600 000 лв. От тях за издръжка са заделени 10 800 000 лв., което е със 600 000 лв. по-малко в сравнение с миналата година. Това ще се компенсира с 1 400 000 лв. преходен остатък, който почти изцяло е по сметката на Ректората. Всички останали звена са си получили издръжката, която е в размер на миналогодишната.
"Разчетите показват, че макар и със "затегнати колани", финансови сътресения през годината няма да има", категоричен е ректорът.

Още новини