Начало Новини Актуално Самоосигуряващите се лица подават три декларации до края на април

Самоосигуряващите се лица подават три декларации до края на април

Актуално

самоосигуряващи се декларацииСамоосигуряващите се лица трябва да подадат до 30 април три вида декларации в Националната агенция за приходите (НАП), припомниха от пресцентъра на Офиса на приходната агенция в Стара Загора.

Декларациите са следните:

  • декларация образец 6 за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година - подава се еднократно;
  • декларация за доходите придобити от самоосигуряващите се лица през 2012 г. ( по чл.50 от ЗДДФЛ);
  • декларация за авансовия данък (нова декларация) за доходите, получени през първото тримесечие на 2013 г. ( по чл.55 от ЗДДФЛ).

Горепосочените видове декларации се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет, подписани с електронен подпис. Над 16 000 са самоосигиряващите се лица в Старозагорска област, които се очаква да подадат своите декларации до края на месец април.

По закон, самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд Пенсии на държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд, ако са родени след 01.01.1960 г. По свой избор те могат да се осигуряват и във фонд Общо заболяване и майчинство.

При започване, или възобновяване на трудовата дейност, самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис или дирекция на НАП в срок до 7 дни. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година, същите не могат да променят избрания и деклариран вид осигуряване.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации - на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна, или на място в Офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.

Още новини