Начало Новини Актуално Само за три дни - 62-ма заразени с вирусен хепатит

Само за три дни - 62-ма заразени с вирусен хепатит

Актуално

Общо 62 случая на вирусен хепатит тип "А" са регистрирали от РИОКОЗ за периода от 27 до 29 декември. Най-много - 40, са в община Стара Загора, следвани от община Казанлък - 9-има, и община Гълъбово - 3-ма. В община Раднево и община Павел баня са по двама и по един от община Николаево и община Мъглиж.

Регистрираните случаи в Стара Загора са за хора, които живеят в почти всички райони на града и не се наблюдава оформяне на зона с повишена концентрация на заболели. В повечето от случаите липсва епидемична връзка помежду им, поясняват от Здравната инспекция.
Най-висок относителен дял са заболелите на възраст между 30-39 години - 29 на сто, между  40-49 години - 26 на сто, и между 20-25 години - 16 на сто.
Всички болни са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-АД - Стара Загора. Във връзка със създалата се ситуация през последните дни и при наличие на едно инфекциозно отделение в цялата Старозагорска област, РИОКОЗ - Стара Загора, се срещна с ръководството на болницата и обсъдиха мерки за разширяване на легловия фонд с разкриване на бази за лечение на заболелите от вирусен хепатит, пише вестник Старозагорски новини.
Решено бе базата на Урологично отделение да се използва за лечение на пациенти с остър вирусен хепатит. Посочени са конкретни противоепидемични мерки при обслужването на пациентите. Въвежда се и строг пропускателен режим в Урологично отделение. Приемът и изписването на пациенти се извършва през отделен фиксиран вход. Осигуряват се достатъчно консумативи за еднократна употреба и дезинфекционни препарати за всички бази с цел недопускане разпространението на инфекцията. Създава се и организация за осигуряване на достатъчно персонал за обслужване на инфекциозно болните. На изпълнителния директор на болницата е връчено предписание, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Елена Канева.

Още новини