Начало Новини Актуално Само в България от ЕС децата доплащат животоспасяващ инсулин

Само в България от ЕС децата доплащат животоспасяващ инсулин

Актуално

И децата ще трябва да доплащат за инсулина си, с което България става единствената държава в Европейския съюз. С новата промяна ще доплащаме по левче за флакон, но нямаме друг избор. Може за някои да се стори малко, но ние нямаме алтернатива, след като фирма "Ново Нордиск" има една референтна цена, а търговците на едро - друга. Тази разлика ще я поемат болните.

Това каза пред "Старозагорски новини" Мима Тодорова, майка на болно с диабет момче.
Тодорова е член на асоциация "Деца с диабет" и председател за регионалната структура и коментира защо нито едно българско семейство не може да си позволи да закупи на детeто си инсулинова помпа.
"Тези животоспасяващи инсулинови помпи за деца в България се продават, и то на цена от 7000 лева, непосилна за повечето семейства. Навсякъде в ЕС те се предоставят безплатно. Доколкото знам, у нас около 20 дечица с диабет живеят с такива помпи. Те обаче са закупени с лични средства на родителите. Тези модерни апарати не допускат децата да изпадат в животозастрашаващи състояния хипо- и хипергликемия - ниски и високи нива на кръвната захар. Тези помпи работят със специално убождащо устройство, чиято цена е около 350-400 лева. Два пъти в седмицата се сменят и специалните игли за устройството, които също струват между 50 и 100 лева. Кажете ми кои родители биха си позволили такива пари за болните си деца?"
От сдружението на семействата на деца с диабет отдавна са внесли писмо до Министерството на здравеопазването, в които са описали най-неотложните проблеми на децата с диабет. Отдавна настояват ведомството чрез Касата да осигури пари за инсулиновите помпи.От организацията настояват още тест-лентите да са поне 1800 на година за децата до 18-годишна възраст. По три пъти на ден се ползват тези лентички за измерване нивото на кръвната захар. Във всички останали европейски държави броят на тези лентички е неограничен.

Още новини