Начало Новини Актуално Само качественото има шанс

Само качественото има шанс

Актуално

домати оранжерия

Хубавият домат зависи от начина на отглеждане, не от сорта, обяснява Янка Динева, докато с наслада вдишваме забравения аромат на истинския български домат. Младата старозагорка, заедно с Димитър Петров отглеждат най-популярните родни зеленчуци, като преди дни в тяхната оранжерия край село Стрелец започна беритба.

Доматите и краставиците тук са екологични. Стопаните са категорични, че днес, за да успяваш, трябва да предлагаш качество. Те са впрегнали природата в борбата с плевелите и вредителите. Преди години се наложило да докарат буболечки и био препарати чак от Холандия, за да помогнат на някои насаждения, но тази година всичко се развива перфектно, без никаква помощ, пише вестник Национална бизнес поща.

Забелязвам кашонче с пчели и ми обясняват, че са ги ползвали за опрашване. Оранжерията е с перфектна чистота. Янка Динева се смее, че целта им била тук да се ходи по пантофи. Корените по идеално подредените редове се издигат на височина човешки ръст, а над тях, до прозрачния покрив, има солидна височина. Голямото пространство създава нормална циркулация на въздуха и когато оранжерията е отворена, все едно си на полето, въпреки че заградената площ е 7,5 дка.

домат домати

Оранжерията на Динева - Петров е на 4 години. Двамата харесали италианския модел техника на изложение и решили да рискуват. Дотогава Янка Динева работи в ДФ Земеделие, а Митко е ел. специалист. Семействата им са близки и си имат пълно доверие. По-голямата част от земята, върху която е вдигната оранжерията, е наследствена на Янка Динева, но се наложило да купят още. Теглили кредити.

Двамата са доволни, че са избрали италианската техника, която свежда до минимум ръчния труд. Настройките й дават възможност за извършване на технологичните процедури в определен зададен момент, с SMS тя дори известява производителите за всяко отклонение от параметри, като температура, вода, влажност и т.н. В дните по време на растежа на разсада един човек е достатъчен да наглежда и обслужва закритата градина. Повече хора влизат в нея, когато дойде време за прибиране на реколтата.
Има какво още много да се прави. Искаме оранжерията ни да стане модерна, като в развитите държави, споделя Янка Динева. Ако е на по-голяма площ, ще ни дава възможност и да изнасяме продукция, защото за това се искат количества. Кандидатствахме по европейски програми, отговориха ни, че нямало финансиране. Пак ще стане, но не така бързо. На този етап не се разширяваме, а подобряваме условията, споделя младата жена.

Първите домати от еко оранжерията тази година потеглят към Бургас. Морето е най-честата дестинация, към която пътуват еко зеленчуците от Стрелец всяка година. Но стоката е позната и търсена и от други части на страната. Който ги е опитвал, все ни е станал редовен клиент, за съжаление, нямаме количества, казва Янка Динева. Ориентирани сме към еко зеленчуците, защото смятаме, че само с качествена стока имаме шанс да оцелеем и да се развиваме. За съжаление, българинът е беден и търси ниската цена. Апропо, голямата печалба отива в търговците, не в производителите, коментира още тя.

 

Още новини