Начало Новини Актуално Само един пушач е глобен в заведение в Стара Загора

Само един пушач е глобен в заведение в Стара Загора

Актуално

Един акт е съставен на клиент, пушещ в увеселително заведение в Стара Загора по време на нощна проверка от експертите на РЗИ, съвместно с органите на ОДМВР, съобщи за медията ни главният секретар на инспекцията инж. Светла Карастоянова. На собственика на заведението е издадено предписание за необходимостта от предоставяне по подходящ начин информация на клиентите за забрана на тютюнопушенето.

В периода 1-8 юни са проверени 478 обекта в Старозагорска област във връзка със спазването на разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, регламентиращи пълната забрана на тютюнопушенето в закрити обществени и работни места, както и в някои открити места.
От РЗИ - Стара Загора, напомнят, че размерът на глобата за физически лица, нарушаващи забраните и ограниченията за тютюнопушене, е 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. Собствениците на заведения и обекти при нарушения ще бъдат санкционирани с два вида глоби - едноличните търговци ще заплащат от 1000 до 1500 лева за първо нарушение и от 1500 до 3000 при второ. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно - от 5000 до 10 000.

Г-жа Карастоянова уточни също, че стриктно и безкомпромисно, контролът ще продължи както в работни, така и в почивните дни и във вечерните часове. По информация на проверяващите, те срещат разбиране и подкрепа от собствениците и управителите на обектите по отношение на въведените нови изисквания.

Информация: вестник Старозагорски новини

пушач глоба

Още новини