Начало Новини Актуално Само 1,3% от евросредствата по оперативните програми са усвоени

Само 1,3% от евросредствата по оперативните програми са усвоени

Актуално

Изключително нисък е процентът на усвояване на средства по оперативните програми на ЕС - разплатени са едва 1,3 процента от всички разполагаеми средства от ЕС, отчете председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев на изнесено заседание на комисията в Правец. Комисията представи доклада за миналата година, който обхваща 21 програми, финансирани с европейски пари.

България е единствената страна в ЕС, която е с два пъти върнати Оценки за съответствие и все още е без нито една одобрена оценка, сочи докладът. Според данните в него, при оперативните програми съществува значително разминаване между договорените 1,4 млрд. евро и реално изплатените средства - 72 млн. евро. Има реален риск да не се усвои голяма част от предоставената от ЕК предприсъединителна помощ - основно по програма ИСПА, пише вестник Земя. Случаи на конфликт на интереси, на обжалване на обявените процедури, бавен процес на плащане на бенефициентите, но и завишени стойности на кандидатстващите проекти са сред другите проблеми. Друга забележка по работата с еврофинансиранего са тежките административни процедури. Незадоволителен е и броят на инфраструктурните проекти, по които реално е изпълнено строителство.

* * *

Има риск България да загуби 650 млн. евро по програма ИСПА, пише в доклада на комисията. По ИСПА се реализират големи инфраструктурни проекти, а срокът за действие на програмата скоро беше удължен до края на 2010-а. Десет са рисковите проекти в сектор "Околна среда" на стойност 331.2 млн. евро. Това са водните проекти в София, Сливен, Смолян, Варна, Балчик, Шумен и Кюстендил, както и проектите за изграждане на депа за отпадъци в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол, пречиствателната станция за отпадни води в Търговище и регионалният център за управление на отпадъците в Кърджали. В областта на транспорта като рискови са посочени жп линията Пловдив - Свиленград (305.3 млн. евро), строителството на моста над Дунав при Видин - Калафат (174.8 млн. евро) и магистрала "Люлин" (148 млн. евро).
Забавено е и изпълнението на оперативна програма "Околна среда". И ако в сектор "Води" има сключени договори и започнато изпълнение на проекти, то в сектор "Отпадъци", където тече наказателна процедура срещу България, все още не е започнало изграждането на нито едно от 23-те регионални депа.

Още новини