Начало Новини Актуално Съмнения дали гръцката фирма Актор ще изгради магистрала между Нова Загора до Ямбол за 111,6 млн. лв.

Съмнения дали гръцката фирма Актор ще изгради магистрала между Нова Загора до Ямбол за 111,6 млн. лв.

Актуално

Гръцката фирма „Актор“, кандидат да построи участъка от автомагистрала „Тракия“, свързващ Нова Загора с Ямбол, няма да се справи със строителството на предложената от нея цена, съмняват се хора от бранша. “Актор“ изненадващо предложи оферта от 111,644 за участъка от Нова Загора до Ямбол или за около 3,8 млн. лв. за километър.

Предложението на обединение „Магистрала Трейс“, което спечели предишния лот от магистралата (Стара Загора до Нова Загора), също се смяташе за прекалено ниско. Участникът предложи обща цена от 137,8 млн. лв. или около 4,4 млн. лв. за километър. “Трейс“ обаче се мотивираха защо цената им е толкова ниска - заяви за вестник Класа Делян Гривишки, представител на испанската компания „Рубау“, която участва в конкурса за „Тракия“ в сдружение със старозагорската „Пътстрой“. - Все пак „Трейс“ е местна компания, разполага с работници, има кариери и бази близо до трасето на пътя и може да си позволи ниска оферта“, коментира Гривишки. Според него твърденията на „Актор“, че няма да наема подизпълнители, а ще разчита на техниката си, която е в Северна Гърция, са нелогични, защото това ще струва прекалено скъпо.
От гръцката компания обаче контрираха, като обясниха, че оферираната сума е калкулирана и затова е предложена. Всякакви въпроси, свързани с предложената цена, представителят на „Актор“ окачестви като „работа на компанията“ и отказа повече коментар.
Предложението им е нереално и ако Агенция „Пътна инфраструктура“ подпише договор за строителството на участъка с тази фирма, магистрала „Тракия“ няма да я има и в следващите 10 години, твърди Гривишки.

„За тези пари няма да може да се построи качествена магистрала. Ще проведем звездни търгове, ще се избере изпълнител, ще се похвалим с най-евтината магистрала, но едва ли след това ще успеем да изградим аутобана за тези пари“, коментира пред „Класа“ друг представител на фирма - кандидат за строителството на „Тракия“. Според него фирмите са наясно, че проблеми с финансирането ще има на определен етап от изграждането, както и че няма да успеят напълно да спазят графиците и затова ще се наложи да плащат неустойки.
Повечето от експертите от бранша са на мнение, че предложените цени на изграждането на аутобана до Бургас са на дъното, така че повече не може да се свалят. Между 15-20% по-високи цени за километър или около 2,5-2,8 млн. евро ще са офертите на кандидатите за лот 3, прогнозира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Аргументите му бяха, че участващите компании не са толкова добре позиционирани за работата, която трябва да извършат.

Според председателя на браншовата камара „Пътища“ Румен Йовчев обединение „Български автомагистрали – лот 3“, в което водещ партньор е „Главболгарстрой“, е подало възражение пред тръжната комисия и иска отстраняване на българо-хърватското сдружение „Конструктор - Балканстрой“ заради пропуски в ценовата оферта. Ако комисията приеме възражението и сдружението „Конструктор-Балканстрой“ бъде декласирано, на второ място след „Актор“ ще дойде обединение „Български автомагистрали – лот 3“. В този случай финансовата оферта на гръцката компания ще бъде с над 30% по-ниска от средната, дадена от останалите компании, и фирмата ще трябва да дава допълнителна финансова обосновка как смята да изпълни обекта.

„Ако се стигне до искане на допълнително финансово обяснение защо фирмата е предложила толкова ниска цена, смятам, че комисията дори не трябва да приема мотивите им. Така че абсолютно реално е за мен „Актор“ да бъде елиминирана“, обясни Гривишки. Той допълни, че хартията издържа на всичко и всеки може да си напише каквото иска, но реалността невинаги е такава и компаниите трябва да преценяват силите си.
По думите на Гривишки цената, която е предложил консорциумът „Рубау - Пътстрой“ - 151,9 млн. лв.(без ДДС), също е ниска, но възможна и е калкулирана така, че да бъде в границите на разумното, без да се рискува прекалено. Предложението на обединение „Български автомагистрали – лот 3“ пък е 131,4 млн. лева (без ДДС). За разлика от нас те поемат доста сериозни рискове, но въпреки това е възможно да изпълнят обекта на тази цена. „Първите две най-ниски оферти обаче са самоубийствени и напълно нереални“, категоричен е Гривишки.

Още новини