Начало Новини Актуално Съкратени срокове за работа управление на оперативните програми на ЕС

Съкратени срокове за работа управление на оперативните програми на ЕС

Актуално

До средата на май ще бъдат въведени по-стриктни срокове за усвояване на евросубсидиите. Това каза министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев дни след като се върна от първата си официална визита в Брюксел и в отчет на свършеното през първите 33 дни от мандата си.

Една от важните поправки е свързана с въвеждането на максимален срок от 2.5 месеца за верификация на разходите от страна на управляващите органи. В момента отделни министерства бавят потвърждението за допустимост на разходите със 7-8 месеца. Предвижда се индикативните програми за съответната година вече да бъдат много по-подробни, а 10 дни преди обявяването на старта на отделна процедура да се обявят насоките за кандидатстване. Така бенефициентите ще имат максимална информация и време за реагиране, коментира Дончев. Предвижда се и едноседмичен срок за отстраняване на нередности по подадени проекти, пише вестник Пари.

Идеите ми срещат разбиране и подкрепа сред еврокомисарите. На прав път сме и единственото, което трябва да направим, е да ускорим крачката, коментира Дончев. Той отчете, че в момента темпът на плащанията върви стръмно нагоре, като на годишна база той се е увеличил 7 пъти. Темпът на договаряне е нараснал 1.5 пъти. За да постигнем целите си, темпът трябва да е 10-15 пъти по-висок, като това не трябва да води и до намаляване на нивата на контрол, казва Дончев.
Най-проблемните оперативни програми са "Транспорт" и "Конкурентоспособност", а най-добрите от гледна точка на сключени договори и извършени разплащания - "Развитие на човешките ресурси" и "Административен капацитет". Някъде по средата са програмите "Регионално развитие" и "Околна среда", които се развиват с добри темпове, коментира Дончев.

Преди да замине за Брюксел, Дончев е получил писмо от Генерална дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия. В него шефът на дирекцията Дирк Анер отправя критики към изпълнението на Оперативна програма "Транспорт" и настоява за увеличаване на темпа на сключване на договори и плащания. В него обаче има положителна оценка за извършеното по отношение на Оперативна програма "Околна среда". Това е най-доброто писмо, което е получавала България, коментира Дончев.

Имаме разбирането и подкрепата на ЕК за релокация на средства по европрограмите, съобщи още министър Дончев. По думите му се обмислят преди всичко възможностите и нуждата от прехвърляне на пари в рамките на една програма, тъй като движението на средства от програма в програма е тежка и трудна процедура, тъй като е свързана с прехвърляне от фонд във фонд.
Вече са водени разговори за прехвърляне на средства към по-атрактивните за бенефициентите мерки в рамките на четири програми, каза за в. "Пари" Дончев. Става въпрос за Програмата за развитие на селските региони (ПРСР) и оперативните програми "Транспорт", "Регионално развитие" и "Развитие на човешките ресурси".

Още новини