Начало Новини Актуално Съкращения в държавната администрация ще спести 250 млн. лв.

Съкращения в държавната администрация ще спести 250 млн. лв.

Актуално

В резултат на административната реформа, която беше започната през миналата година и ще продължи и до края на тази, ще бъдат спестени между 200 и 250 млн. лв. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след вчерашното заседание на правителството.

По думите му една трета от структурите на централната администрация ще бъдат намалени в резултат на предприетите реформи.
Дянков уточни, че средно на месец държавата ще спести между 18 и 20 млн. лв. благодарение на предприетите промени в държавния апарат. Той обясни, че част от тези икономии са залегнали в актуализацията на бюджета за тази година, но има и нови, които предстои да бъдат реализирани, и те ще залегнат в проектобюджета за 2011 г., пише вестник Пари.
Ще бъдат закрити 22 административни структури, в това число различни агенции и институти. Други 36 структури ще бъдат преобразувани, а щатната бройка на служителите ще бъде намалена с 2500 души.

В момента в администрацията работят близо 87 хил. души, като от тях около 63 хил. са в централното управление и 23 хил. са в общините. За една година чиновниците са намалени с 10.90%, или около 7900 души. В МВР са съкратени 3000 служители.
Реформата в държавната администрация обхваща всички министерства и предстои всеки един министър детайлно да пред-:тави промените.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов каза, че админи-;трацията във ведомството ще намалее с 1600 души. Здравният Анна-Мария Бо-зисова уточни, че част от районните инспекции за контрол на общественото здраве (РИКОЗ) ще се влеят з Агенцията за безопасност на храните.

От реформата в здравното ведомство се очаква да се реализират икономии за 4 млн. лв. Тя допълни, че числеността на ведомството ще бъде намалена със 17%.

Предстои 40% съкращения на администрацията на висшите военни училища, съобщи военният министър Аню Ангелов. Ще се преструктурират дипломатическите представителства и в момента 25 от тях са подложени на преглед, каза Валери Рай-чев, началник на политическия кабинет на министъра на външните работи. Той допълни, че досега във ведомството са съкратени 15% от служителите, или 250 души.

Още новини