Начало Новини Актуално Съкращeния и рязане на заплати в Тракийския университет, ако намалят бюджета им

Съкращeния и рязане на заплати в Тракийския университет, ако намалят бюджета им

Актуално

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков определи като "жестоки" финансовите проблеми, които се очертават пред старозагорската алма матер. Това се дължи на намерението на просветното министерство да намали бюджета на 15 хуманитарни и медицински университети, в т.ч. и на Тракийския, за сметка на стимулиране на техническите вузове.

Освен досегашните минус 20% за 2010 г., разчетите са за намаление с още 7.6%, което прави 991.500 лв.
"Вече 20 пъти разговарям с главния секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев. Днес (8 октомври - б.р.) той ми съобщи, че няма да увеличават субсидиите на техническите университети, но въпреки това, според техните формули, при нас се получава сериозно намаление - коментира проф. Станков. - Причината е, че имаме увеличение на средния брой студенти с 222 души, но по специалности, чийто коефициент на издръжка е нисък. В Медицинския факултет, където коефициентът е най-висок - имаме наполовина намаление на държавния прием. Така се получава разлика, която още не може да се изчисли. Във вторник (12 октомври) отново ще ходя в министерството, за да се уточним окончателно."
Въпреки намалението от 20%, благодарение на преходния остатък, тази календарна година ще приключи с огромни икономии, но ще се осигури и 12-а заплата - уточни професорът. - Но преходният остатък вече е стопен, а бюджетът за 2011 г. - намален, което със сигурност ще наложи съкращения, намаляване на заплати и пр. Това пък ще се отрази върху качеството на обучение, издръжката на базата, стипендии, научна дейност, строителство и др.
Поради новия "удар под кръста", който се готви за университета, ректорът е обсъждал проблема със Съвета за социално партньорство. Решението е непрестанно да "атакува" министерството до пълно изясняване на казуса.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини