Начало Новини Актуално Съкращават срока за връщане на ДДС

Съкращават срока за връщане на ДДС

Актуално

Депутатите намалиха срока за връщане на ДДС на фирмите от 45 на 30 дни. Това стана при гласуването на промени в Закона за ДДС на второ четене. Данъкът ще се възстановява в 30-дневен срок от подаването на справка-декларацията, когато лицето е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки с нулева ставка на обща стойност повече от 30 на сто от общата стойност на всички извършени от него облагаеми доставки, включително доставките с нулева ставка.


Чрез тази мярка ще се запазят около 20 хиляди работни места в България, предаде Агенция Фокус, цитирана от econ.bg. Зад нея по време на обсъждането й, застанаха и синдикати и работодатели, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Той смята, че това е голям успех за коалицията, тъй като предложението дойде от неговата парламентарна група, предаде БГНЕС.
По-рано днес депутатите решиха също, че адвокатските услуги ще бъдат обложени с 20% ДДС. С решението си народните представители отмениха текста в закона, който гласеше, че процесуалното представителство, с което се осъществява правото на защита на физически лица в досъдебни, съдебни, административни и арбитражни производства, е освободено от ставка.
Въвеждането на ДДС на адвокатските услуги ще увеличи цената с 30-40%, а не само с 20%. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от РЗС Атанас Семов. По думите му услугата на адвокатите ще се увеличи много повече от очакваното, тъй като те ще трябва да плащат и за водене на счетоводни документи.
Ще превърнем адвокатите в правни джипита. Те вместо да се занимават с право ще се занимават с бумащина, заяви Семов. Според него това ще ги подложи под натиска на данъчните служби.
Семов призова да се изчака приключването на делото срещу България по този въпрос, което ще приключи следващата година и едва след това, ако България бъде осъдена, да се промени законодателството. Не става дума за въвеждане на диференцирана ставка, а за зачитане на едно конституционно право пред което се поставя фискална бариера, заяви Семов.
Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че след като България е станала член на ЕС, то тя трябва да изпълнява правилата на тази общност. Тя добави, че ако съдът се произнесе против България, то санкцията би могла да е 2 млн. евро, а след това ако решението на съда не бъде изпълнено на ден страната ни ще дължи между 30 000 и 150 000 евро.

Още новини