Начало Новини Актуално Съхраняват ценовите оферти за лот 2 на АМ Тракия при изключителни мерки за сигурност

Съхраняват ценовите оферти за лот 2 на АМ Тракия при изключителни мерки за сигурност

Актуално

При изключително големи мерки за сигурност ще работи комисията от девет души за избор на изпълнител на строителството на лот 2 на автомагистрала „ракия, каза пред журналисти регионалният министър Росен Плевнелиев. Осем са кандидатите, които подадоха тръжни докумени. Днес обявиха имената им. Това са: турската компания Доуш, австрийската Щрабак, Консорциум Български автомагистрали (Главболгарстрой и Автомагистрали Черно море), гръцката Терна ле, Алпине холдинг пътища, Обединение магистрала Трейс, гръцката Актор, Дружество по ЗЗД Конструктор Тракия.


Офертите са на водещи компании от региона – хърватски, гръцки, турски, български, като част от тях са обединени в консорциуми, а други участват самостоятелно, обясни министър Плевнелиев, предаде Агенция Фокус.
Създадели сме всички необходими предпоставки за честно състезание. Комисията включва представители на различни министерства, в т.ч. Министерски съвет, МРРБ, МФ, МТИТС, АОП, АПИ и др. Наблюдатели са Асоциация прозрачност без граници, браншова организация Камара на строителите и др., обясни министърът.
Взели сме всички мерки за сигурност, увери още той. Ден, след като се отворят техническите оферти, те ще бъдат транспортирани в Министерството на отбраната, където в специална зала с мерки за сигурност – такива, каквито са в НАТО, комисията ще работи абсолютно необезпокоявано, без мобилни телефони и при пълна независимост.
Ценовите оферти ще бъдат затворени в специални пликове, със специални восъчни печати. Те ще бъдат пренесени в специален сейф в Министерството на отбраната.
Всичко ще се заснема с видеокамера, независими медии ще наблюдават процеса. Целият процес ще бъде документират и от нотариус.

Ще има охрана, ключовете от сейфа с офертите ще бъдат съхранявани в специална зона, където съхраняват ключовете на МО.
Идеята комисията да работи в БНБ е отпаднала, защото централната банка е символ на независимостта в България и трябва да е независима от организираните от правителството търгове, обясни Плевнелиев.
Надявах се да имаме между 10 и 15 подадени оферти, но имаме осем оферти и това е добър резултат, коментира той. 66 броя бяха закупените тръжни документи.

Оказва се, че са купени документи с проучвателна мисия, обясни министърът. Дълбоко съм убеден, че водещи европейски компании наблюдават с внимание нашата тръжна процедура и документация и в следващите процедури за лот 3 и лот 4 ще участват, каза той. Поставените условия за търга защитават максимално държавата и част от компаниите са преценили степента риска. До месец и половина максимум комисията трябва да избере изпълнителя, подал най-добрата оферта. На 3 май по план се предвижда да започне строителството на участъка от Стара до Нова Загора. Процедурата за лот 3 ще бъде стартирана до края на януари. Процедурата за лот 4 ще стартира до края на февруари по график.
Месец и половина по-късно се очаква да започне строителството на лот 3, т.е. средата на юни, а за лот 4 – в края на юли. Строителното разрешително за лот 2, 3 и 4 трябва да е готово до края на април.

Още новини