Начало Новини Актуално Съдят старозагорка за измама

Съдят старозагорка за измама

Актуално

Състав на Районен съд - Стара Загора, даде ход на поредното дело срещу 53-годишната Веселинка Петрова. Тя е обвинена в измама на поне десет души, от които е прибрала около 100 000 лева. Толкова са известните до този момент, но според някои от ужилените, сумата вероятно е три-четири пъти по-голяма.

От 2007 година насам Петрова е действала по схема с обещания за внос на коли от Германия. Подбирала клиентите си по случаен принцип, а като доказателство за възможностите си им показвала снимки в Интернет на желания от тях автомобил и водела разговори с дъщеря си, която живеела и работела в Германия. След като поемала задължението да внесе колата, дамата вземала капаро от две-три до пет-шест хиляди лева, а малко по-късно искала още пари за транзитните номера и за закупуването на колата. Един от свидетелите заяви преди заседанието, че е олекнал с 12 000 лева, а в битката да си ги върне загубил още толкова, пише вестник Старозагорски новини.

Срещу взетите суми Петрова подписвала запис на заповед и част от потърпевшите вече са извадили изпълнителни листове. Тя не отказвала да върне парите, но се оправдавала с временни финансови затруднения, които продължавали с месеци и години. Така на практика всички пиели по една студена вода. Впрочем не се знае и дали ще получат нещо, тъй като всичко, което притежавала Петрова, дори и ютията й, било на лизинг.
На първото заседание един от потърпевшите поиска гражданският му иск за нанесени имуществени щети в размер на 7800 евро да бъде конституиран към делото и съдът уважи желанието му. Други заявиха, че вече имат издадени изпълнителни листове и разчитат на съдия-изпълнителя, а един от ужилените с 5000 лева сподели, че ще изчака да види резултата както от делото, така и от претенциите на останалите, тъй като опитите му да си върне парите щели да му струват още 600-700 лева.

От редовно призованите 10 свидетели вчера се явиха 9, като последният дойде със закъснение от София. Един от потърпевшите пък се отказа от претенциите, тъй като Петрова му върнала взетите като капаро 2000 лева. Оказа се, че той е единственият, получил парите си обратно. Останалите категорично заявиха, че многото разговори и обещания не са дали никакъв резултат.
Това е деветото дело срещу Веселинка Петрова, а пет от предишните отново били за измами, информира прокурор Иван Рогошев. Ставало въпрос са прибиране на пари с обещания за издаване на визи. Измамничката имала и условна присъда от година и два месеца с тригодишен изпитателен срок. Новите престъпления пък попадали точно в този изпитателен срок и ако бъде осъдена, на Петрова ще й се наложи първо да изтърпи в затвора условната си присъда, а след това и новата. Обвинението щяло да настоява за лишаване от свобода за срок поне от 5-6 години.
Тепърва ще се уточнява дали Петрова е действала еднолично, или е ползвала и помощ от дъщеря си в Германия и от приятеля си. Според защитата й, щерката е призована от следствието и във вторник ще се върне в България. Източници твърдят, че освен с родното правосъдие, Петрова е имала и проблеми с германските магистрати. Дори е лежала в затвора в Щутгарт заедно с приятеля си девет месеца.

Още новини