Начало Новини Актуално Съдят машиниста на вишката убиец

Съдят машиниста на вишката убиец

Актуално

Започна съдебният процес в Старозагорския окръжен съд срещу Златко Петков Няголов - машинист на автовишка, убила двама души на 19 ноември 2008 година край село Медникарово. Обвинението срещу 27-годишния, вече осъждан, Златко Няголов от село Мъдрец е по чл. 123, ал. 3 от Наказателния кодекс за немарливо използване на автовишката.

Той не е осигурил правилно стабилизиране, вследствие на което съоръжението се преобръща и намясто загиват Александър Александров и Николай Стоянов. В случай, че съдът го признае за виновен, машинистът може да получи от 3 до 8 години лишаване от свобода, пише вестник Старозагорски новини.
Преди да бъде даден ход на съдебното следствие, адвокатите на близките на загиналите дълго умуваха как да се проведе съдебният процес. Те стигнаха до решенето близките да се определят като частни обвинители срещу Няголов и да внесат само един граждански иск от 75 000 лева. Адвокатите искаха работодателят - фирма "Щайгер БГ", да бъде привлечена като граждански ответник и да заплати обезщетението, но тъй като това ще утежни излишно съдебния процес и ще доведе до неговото отлагане, наследниците решиха да търсят отговорност от работодателя в гражданския съд.
Обяснение за случилото се Няголов отказа да даде, като заяви, че ще го направи в края на съдебния процес. От съдебномедицинската експертиза стана ясно, че двамата мъже са загинали намясто от получените при падането черепно-мозъчни, гръдни и коремни травми. Експертизата е показала, че в кръвта на жертвите няма алкохол.
Свидетелят и очевидец на случилото се Добри Добрев разказа, че в деня на инцидента леко е ръмяло. По план имали за задача на монтират метална греда на 32 метра височина между две колони. Гредата е трябвало да се подаде от кулокран, намиращ се в непосредствена близост до вишката. Александров и Стоянов се качили в коша, а Няголов започнал да ги вдига. Добрев не се качил при тях, а използвал металните стълби на конструкцията. Когато бил на 27 метра от земята, на едно ниво с коша на вишката, започнал да поставя алуминиева стълба, за да се изкачи на по-голяма височина, а като се обърнал, видял, че автовишката е паднала на дясната си страна. После дошла "Бърза помощ", но медиците нищо не могли да направят.

Още новини