Начало Новини Актуално Съдят Лечков за 5000 лева дарение на футболен клуб

Съдят Лечков за 5000 лева дарение на футболен клуб

Актуално

Повече от 9 часа с няколко прекъсвания продължи първото съдебно заседание по наказателно дело срещу известния футболист и втори мандат кмет на Сливен Йордан Лечков, образувано по тъжба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев с прякор Манастира. Става въпрос за дарение от 5000 лв., направено през 2005 г. на общинския футболен клуб "Сливен 2000" от Георгиев. Делото се гледа в Окръжен съд - Стара Загора, по решение на Върховния касационен съд, тъй като магистратите от Сливен си направиха отвод.

Обвиненията срещу Лечков са по чл.204, ал.1 и чл.304 ал.1 от НК за търговия с влияние и измама. В обвинителния акт е посочено, че Георгиев е потърсил съдействие от кмета да бъдат извадени 150 кв.м от Националния горски фонд за изграждане на каптаж за водоснабдяване на вилната зона Кироолу, където притежателите на вили нямали питейна вода, въпреки наличието на изграден водопровод. Самият Георгиев има изградено бистро с 48 места, което не може да въведе в експлоатация заради липсата на вода.

Според обвинението Лечков, който е и президент на ФК "Сливен 2000", поискал от Георгиев дарение от 5000 лв. за футболния клуб, за да съдейства пред Изпълнителната агенция по горите. Георгиев събрал част от парите от живеещите във вилната зона и на 31 март 2005 г. превел сумата по сметката на футболния клуб като дарение, за което получил и документ, но проблемът с каптажа не бил решен. Пет години по-късно той твърди, че Лечков го е измамил и затова внесъл и граждански иск за нанесени му имуществени вреди на стойност 5000 лв. Искът му обаче беше отхвърлен в рамките на наказателното дело, пише вестник Старозагорски новини.
Преди да бъде даден ход на делото съдът не допусна като обвинител и.д. окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов с аргумента, че е командирован по делото от апелативния прокурор на Бургас, а не от ВКП, както е по закон. Това наложи смяна на обвинителя и на банката застана окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев, на когото се "падна честта" да прочете обвинителният акт.
За съдебното заседание бяха призовани общи 12 свидетели, разпитът на които продължи и след приключване на работното време на съда. Повечето от тях не казаха нищо конкретно, което да е от полза на съдебния процес.
Лечков не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че не е в неговите правомощия да обещава съдействие, каквото му е вменено. Пред медиите той коментира, че случващото се е мач с предизвестен край и че тормозът срещу него ще продължи до изборите. За разлика от Лечков, отстраненият прокурор Пламен Стефанов отказа какъвто и да е коментар.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 7 март т.г.


Йордан Лечков: Седем години съм кмет и няма от какво да се срамувам

- Г-н Лечков, как ще коментирате повдигнатите обвинения?
- За мен това не е ново и аз затова казах, че е смешка и че смешки ги повдигат и ги образуват. В момента ми се губи времето като кмет на окръжен град от група хора, които са безгрижни,които лъжат. Аз го казах и ще се докажа в съда.
Радвам се, че вие сте свидетели (б.р. журналистите) на това, което става. Разчитам чрез вас да стигне до очите и ушите на българските граждани, как се харчат пари на данъкоплатците, с какви глупости се занимаваме.
- И все пак тези 5000 лв. са дарени на ФК "Сливен -2000".
- На "Байерн" Мюнхен ако му дадат 5 млн.лв. ще ги откаже ли? Намерете ми един да даде 5 млн. на футболния клуб и аз няма да му се разсърдя.
Футболният клуб в Сливен действително е получил тези 5000 лв., въпреки че навсякъде се твърди, че аз съм ги получил. Най-отговорно заявявам, че не съм получавал такива средства.
- Ищецът Илия Георгиев получил ли е свидетелство за дарение?
- Получил е, всичко си е по реда. Абсолютно всичко което е направено е законосъобразно.
- А защо прокуратурата в обвинителния акт казва, че има престъпление?
- С тези не ме занимавайте. Особено с нашия сливенския смешко. Ако имате въпроси ги задавайте към тях, не към мен. Аз мога да говоря само за себе си. От една година имам девет обвинения. И сега виждате какво смешно дело се вкарва с съда. И ако това не е притискане, здраве му кажи. Но няма проблем, от много панаири съм се връщал, и от такъв ще изляза читав.
- Какъв е този засилен интерес на прокуратурата към Вас. За кого сте страшен?
- Чак пък страшен - не бих казал, но неудобен и прям, мога да кажа. Но това, което правя като обществена ангажираност, всеки ден се гордея за постигнатото до тук с моите колеги. Седем години съм кмет на тази община и няма от какво да се срамувам, повярвайте ми. Горд съм с всичко, което сме постигнали за нашия град.
- Целта дискредитиране ли, е г-н Лечков?
- Вие си правете заключението. Наскоро ваш колега ми зададе въпрос за Бербатов. Ще му се радваме всички докато е извън България, като се върне в България ще започнем да му намираме кусури. Е, това сме българите.
- Какво трябваше да вършите днес (б.р. на 4 февруари, когато беше съдебното заседание в Стара Загора) като кмет?
- Днес например имаме публично обсъждане на бюджета. Този прокурор от Сливен не е спрял, от 6 години ме преследва, то беше по САПАРД, то какво ли не беше. За мен обаче най-важен е интереса на гражданите, бюджета на общината.
- Казвате че от 6 години прокурорът Ви преследва. По конкретно?
- Ако има лесно, той ще дойде с мен, когато отивам да си лягам при жена си, или при някое чуждо гадже... днес е дошъл тук неправомерно. Иска да управлява общината. Имаме цели купища с подслушване на разговори на общинските служители Ние сме под стрес цяла година от този прокурор. Нека да ме съди.
- Това атака ли е към ГЕРБ?
- Партия ГЕРБ няма нищо общо, тя си е управляваща, има си своите проблеми. Сливен е водеща община, колкото и да е неприятно на някои наши съграждани. Гордея се с това, което сме постигнали до този момент и това1 което ще направя до края на мандата.

Още новини