Начало Новини Актуално Съдят бившия главен секретар на Областната администрация

Съдят бившия главен секретар на Областната администрация

Актуално

Състав на Старозагорския окръжен съд вчера отложи делото срещу бившия главен секретар на Областната администрация в Стара Загора - Ивайло Митев. Причината е неявяването на едно от вещите лица, което възпрепятства страните да получат отговор на въпросите си по назначената комплексна експeртиза.

Ивайло Митев е обвинен по чл.282 - 283а от НК в престъпление по служба с цел облага, информира вестник Старозагорски новини. През 2009 г. костинбродската фирма Валдес 96 е избрана за изпълнител на поръчката Ремонт хидроизолация на покрив на сграда на Областна администрация - Стара Загора. Договорът с изпълнителя е сключен от тогавашния областен управител Мария Нейкова на 7 май същата година. Костинбродската фирма е поела ангажимента да извърши ремонта за два месеца, а Oбластната управа - да й заплати сумата от 191 387.92 лв. Обектът е приет на 10 юли същата година, а протоколът от страна на възложителя е подписан от Ивайло Митев.
Като свидетел по делото вчера беше разпитан бившият областен управител и настоящ зам.-кмет на Стара Загора Йордан Николов. Той обясни, че още при встъпването си в длъжност през септември 2009 г. е констатирал, че при дъжд от ремонтирания два месеца преди това покрив тече вода. Влагата вече е неизлечима - в отделни стаи мазилката по тавана е откъртена, а стените са мухлясали. Освен това при по-силен вятър покривът се отлепя. Това става и повод Николов да сформира комисия, която установява, че 70% от ремонта не е извършен. Следва кореспонденция с ВАЛДЕС 96. В свое писмо от 5 юли 2010 г. управителят на фирмата Валери Венков признава, че ремонтът е некачествено изпълнен, че допуснатите пропуски са по вина на техническия им ръководител, и поема ангажимента те да бъдат отстранени в рамките на 10 дни. Йордан Николов заяви, че не е запознат с по-нататъшното развитие на нещата поради факта, че вече заема друга длъжност.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 8 май т.г.

Още новини