Начало Новини Актуално Съдии и журналисти - открито едни за други

Съдии и журналисти - открито едни за други

Актуално

Семинар на тема Съдебна власт и медии, организиран от Съюза на съдиите в България, се проведе в Стара Загора в края на седмицата. Сред лекторите и медиаторите бяха председателят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова, радиожурналистката Силвия Великова и журналистът от БТА Димитър Абрашев. В обучението взеха участие съдии от районните съдилища в областта и Окръжния съд.

По време на семинара се засегнаха основните проблеми в съвместната работа на съдии и журналисти. Присъстващите бяха запознати с европейските стандарти за взаимоотношенията на съда със средствата за масово осведомяване, както и със становища на Консултативния съвет на европейските съдии, пише вестник Старозагорски новини.

Съобщени бяха резултати от представително социологическо проучване, според което 27 на сто от пълнолетните българи са имали някакъв досег със съда, 68 на сто от тях са били удовлетворени от резултатите. 61 на сто от анкетираните имат представа за съдебната система само от медийни публикации, подчерта Нели Куцкова.
В хода на семинара бяха предвидени и практически занимания, имащи за цел да доведат до по-пълноценен диалог между представителите на съдебната власт и медиите. Представителите на двете професии споделиха откровено какво мислят едни за други и как виждат бъдещата си съвместна работа. Накрая съдиите влязоха в ролята на журналисти, а журналистите - в ролята на магистрати.

Още новини