Начало Новини Актуално Съдебните лекари няма да бойкотират експертизите

Съдебните лекари няма да бойкотират експертизите

Актуално

Съдебните лекари от Стара Загора няма да спират да изготвят експертизи и няма да подкрепят афишираната готовност на колегите си да бойкотират тази дейност. Това заяви шефът на съдебните лекари д-р Тодоров. Той мотивира решението на петимата си колеги с факта, че нямали проблеми с Областната дирекция на МВР по изплащането на хонорарите за извършените експертизи.

Според поправка в Закона за лечебните заведения, влязъл в сила от началото на годината, "разходите за болнична помощ за извършване на съдебномедицински експертизи и свързания с тях медицински транспорт се заплащат със средства от бюджета на съдебната власт". Според съдебните медици обаче, от Върховната касационната прокуратура са отказали да плащат, пише вестник Старозагорски новини.

Подобна позиция е изразил и зам.-здравният министър на МЗ на кръгла маса през април, организирана от омбудсмана,  Константин Пенчев. В писмо още тогава омбудсманът е призовал спешно да бъде осигурено целево финансиране за съдебната медицина, както и да бъде създадена структура на национално ниво със съответни поделения в страната. Това ще позволи централизирано управление и контрол на качеството на съдебномедицинските експертизи. Докато се изяснят институциите, ОДМВР в Стара Загора е сред малкото в страната, които продължават да изплащат възнагражденията на съдебните лекари, когато извършената от тях експертиза е назначена от орган на МВР, потвърди д-р Тодоров.

От парламента и изпълнителната власт са заявили готовност да премахнат скандалния текст и да върнат старото положение - на принципа, който поръчва експертиза, той трябва да плати. Въпросният текст обаче все още е в сила и това принудило съдебните медици от няколко области в страната да обявят протест и да откажат да правят експертизи от 16 май т.г.

Още новини