Начало Новини Актуално Съдът в Страсбург поема депото за отпадъци край Ракитница

Съдът в Страсбург поема депото за отпадъци край Ракитница

Актуално

Евpопейският съд по правата на човека в Страсбург ще разгледа жалбата на Инициативния комитет от старозагорското село Ракитница при първа възможност. Това е записано в писмото на европейската институция, което беше предоставено на вестник Старозагорски новини от инж.Генчо Танев, председател на Инициативния комитет, срещу изграждане на съоръжение за третиране на битови отпадъци край Ракитница.

"Жалбата Ви беше регистрирана под No 11388/10, който следва да посочвате в последващата кореспонденция до Съда, отнасяща се до това дело", гласят част от указанията в писмото от Страсбург. А с цел улесняване на кореспонденцията, от Европейския съд са изпратили до Инициативния комитет на Ракитница 10 самозалепващи се етикета с баркод.
До сезирането на съда в Страсбург се стигна, след като Инициативният комитет изпрати жалбата си до всички възможни български институции, в това число президент на РБългария и министър-председател, че разстоянието от площадката за бъдещото депо до селото е под законовия минимум, регламентиран в Наредба No 7 на МЗ. За съжаление до този момент в Ракитница нямат отговор от никоя българска институция. Институционалното мълчание е абсолютно необяснимо, още повече, че за подобен прецедент вече има решение на ВАС, който обяви новото депо в Монтана за незаконно, тъй като не е спазена хигиенно-защитната норма. Планираното депо край Ракитница (на което ще се депонира боклукът на 11 общини) в момента е на фаза ОВОС, който още се разглежда от МОСВ, а после предстои обществено обсъждане, което със сигурност ще завърши с отрицателен вот от страна на жителите на старозагорското село. За въпросното депо са предвидени 26 млн. евро от европейските данъкоплатци, а периодът му на експлоатация ще бъде само 7-8 години.

Още новини