Начало Новини Актуално Съдът в Стара Загора отказа да възстанови кмета на Гълъбово

Съдът в Стара Загора отказа да възстанови кмета на Гълъбово

Актуално

За пореден път Окръжен съд - Стара Загора, отказа да възстанови на длъжност временно отстраненият от поста кмет на община Гълъбово Николай Тонев. Той беше отстранен на 18 септември 2009 г.по искане на Окръжна прокуратура - Пловдив във връзка с две повдигнати обвинения за длъжности престъпления.

Досега Николай Тонев е направил четири опита да се върне на кметския пост, но в два от случаите и старозагорските, и пловдивските магистрати отказаха да го възстановят на работа. Третият път той сам се отказа, а след вчерашното определение на Окръжен съд - Стара Загора, има три дни да реши дали да обжалва в Апелативен съд - Пловдив, уточнява вестник Старозагорски новини.
Защитникът на Тонев адв. Христо Георгиев посочи две основни причини за възстановяване на клиента му на работа. Първата е, че в негово отсъствие община Гълъбово не може да кандидатства за средства по европейски проекти, тъй като липсвал подписът на титуляра, а втората - че разследването продължава вече цяла година, всички доказателства са били събрани, свидетелите са разпитани и Тонев не може да влияе на хода на досъдебното производство. В защита на тезата си Георгиев посочи, че последният следствен разпит на свидетел е проведен на 21 юли 2010 г. и че през последните два месеца разследване на практика няма. От друга страна пък Тонев по никакъв начин не бил възпрепятствал работата на прокуратурата. Като допълнителен мотив адвокатът посочи, че подзащитният му цяла година не работи, не получава заплата, а трябва да издържа семейство. Георгиев поиска съдът да допусне като свидетел временно изпълняващият длъжността кмет на Гълъбово Пламен Бараков, но му беше отказано.
От своя страна прокурор Георги Димитров заяви, че става въпрос за изключително сложно и тежко дело, че след всяка проверка на отделни случаи излизат множество закононарушения, които също изискват време, че разследването продължава и че връщането на Тонев като кмет ще повлияе на обективността. Като доказателство за свършената през последната година работа от Окръжна следствена служба - Пловдив, обвинителят посочи събраните 165 тома доказателства по досъдебното производство. Димитров каза още, че по случая работят двама от най-добрите следователи и изрази надежда, че да края на годината ще има обвинителен акт. Прокурорът допълни, че в момента следствието работи по нова линия, свързана с натиск за дарения и предостави на съда документи за това. Уточнявали се последни подробности и около десетина обществени поръчки, фирми за сметосъбиране, язовир "Бейкьово", взаимоотношения с крупни инвеститори и др.
След като прочете определението съдия, Гьонева се спря подробно и на мотивите за взетото решение. Тя каза, че искането е отхвърлено като неоснователно, тъй като от отстраняването на Николай Тонев от длъжност досега нищо, свързано с причините за взетата мярка, не се е променило. В тази връзка Гьонева се върна на първото решение на Окръжен съд - Стара Загора, от 18 септември 2009 г. - да не се пречи на разследването. Тя подчерта, че преди Тонев да бъде отстранен от работа на няколко пъти исканите от следствието преписки, свързани преди всичко с възлагането на обществени поръчки, са пристигали с липсващи основни документи и се е налагало да се ходи на място в община Гълъбово. Документите се намирали, а обясненията били, че били забравени. По част от тях обаче разследващите са установявали корекции и за всичко това отговорност носел кметът. Освен това по време на платен годишен отпуск Николай Тонев бил засечен в общината в контакт със свидетели по повдигнатото обвинение за тежки умишлени престъпления. "Нали разбирате, попита риторично Гьонева, че няма как да изпратим призовка на общински служител за разпит като свидетел по настоящите обвинения и тя да му бъде връчена от кмета?" Без да навлиза в подробности съдията заяви, че използваните срещу Николай Тонев специални разузнавателни средства свидетелстват за неговото "активно, бих казала агресивно поведение към лицата с които е бил свързан". По въпроса за продължилото една година разследване Гьонева подчерта, че срокът е напълно реален, като се има предвид огромния обем на документите и че делото се води на специален отчет и много стриктно се следи. Всички факти пък водели недвусмислено до заключението, че възстановяването на Тонев на работа би поставило свидетелите в зависимост от него, а това би повлияло на обективността както на досъдебното, така и на съдебното производство.

Още новини