Начало Новини Актуално Съдът в Иран до 2 седмици ще произнесе присъда за гълъбовеца Живко Русев

Съдът в Иран до 2 седмици ще произнесе присъда за гълъбовеца Живко Русев

Актуално

До две седмици иранският съд трябва да произнесе присъдата на гълъбовския шофьор Живко Русев, който преди година бе задържан от тамошните служби за борба с наркотиците, след като в ТИР-а му бяха открити близо 135 кг хероин, съобщиха от МВнР.

"Съдията е бил много внимателен, благосклонен, изслушал е всичко, не е прекъсвал никого. Всички съображения - както на обвиняемите, така и на защитата. Самият Живко Русев пледира невинен", съобщи говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов, цитиран от електронните медии.
Русев бил в добро физическо и психическо здраве. "Самият той от два месеца е поставен при по-добри условия за живот във временния арест. Откакто е там - вече една година, към него се отнасят много добре - не го обиждат, не го лишават от нещата от първа необходимост, дават му да се обажда на близките си, чрез посолството той им изпраща и писма", обясни Горанов. Говорителят на външното министерство беше категоричен, че българската страна има всякакви уверения от всички нива - и на професионално, и на политическо, че иранският съд ще бъде безпристрастен и ще разгледа делото само от фактологическата му страна, пише вестник Старозагорски новини.
Новината, че 55-годишният жител на Гълъбово Живко Русев е арестуван в Иран, стана известна на 28 януари т.г., след като 4 месеца преди това е бил в неизвестност. Тогава от МВнР съобщиха, че 135-те килограма хероин са открити в тайник на ТИР-а, който е шофирал.
Покрай този случай на бял свят излязоха и доста стряскащи данни, свързани с хора от Гълъбово.
По информация на ОД на МВР - Бургас, на 15 декември 2008 г. на пристанище Бургас са заловени три ТИР-а, превозващи около 400 кг хероин. Шофьорите са Стефан Матев Стратиев, Стефан Гочев Мичев, жители на гр.Гълъбово, и Халми Османов - осъден няколко месеца преди това за измама от Русенския съд с лишаване от свобода за една година при изпитателен срок от 4 години. В камионите на двамата гълъбовски шофьори са открити над 240 кг хероин, а в ТИР-а на Османов - 155.232 кг. Според официалните документи, камионите са били натоварени с консерви грах и доматено пюре. Хероинът и в трите ТИР-а е бил скрит в тайници. Пренасяната стока е оценена за над 30 милиона лева.
Журналистическото проучване на "Старозагорски новини" установи, че арестуваният в Иран Живко Русев е бил съученик на арестувания в Бургас Стефан Гочев. Другият - Стефан Стратиев, е бил по-малък от тях, но и тримата са били възпитаници на гълъбовския Техникум по енергетика, и тримата са се познавали. Може би е нелепа случайност, че тримата стават шофьори на ТИР-ове, но след нея следват още няколко случайности - и тримата се озовават зад решетките в рамките на 2-3 месеца, откритият наркотик и в Иран, и в Бургас е един и същ - хероин, количеството му е в килограми, и в трите ТИР-а е имало тайници, в които е открита бялата отрова.
Стратиев и Мичев в момента също са зад решетките, но в България. А в Иран - там според външно министерство законите са железни и за 100 грама наркотик наказанието е смъртна присъда.
Всички българи сега се надяваме всичко наистина да е нелепа случайност и Живко да се завърне жив и здрав в България.
Българските родители обаче искат да знаят кога на подсъдимата скамейка в България ще застанат арестуваните на пристанището в Бургас със 400-те килограма хероин и дали някои високопоставени български особи не са свързани с пренасянето му.

Още новини