Начало Новини Актуално Съдът отряза ОбС - Казанлък за референдума в град Шипка

Съдът отряза ОбС - Казанлък за референдума в град Шипка

Актуално

С определение от 16 юли т.г. Административният съд - Стара Загора, остави без разглеждане, като недопустима, жалбата на председателя на Общински съвет - Казанлък, против заповедта на областния управител. С нея Йордан Николов беше насрочил местен референдум за жителите на град Шипка, които да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община?".

Заповедта на губернатора беше атакувана пред АС - Стара Загора, а на проведеното на 8 юли съдебно заседание жалбоподавателят - тоест ОбС - Казанлък, се представляваше от неговия председател - Васил Самарски. От страна на Областната администрация в залата присъства експертът Иванка Русенова, която заяви, че "с бездействието на Общинския съвет в Казанлък, изразено в невземането на необходимото решение за насрочване на местен референдум или мотивиран отказ, който да подлежи на обжалване, органът на местно самоуправление препятства провеждането на местен референдум за жителите на град Шипка, с което нарушава субективното им право по силата на чл.136, ал.2 от Конституцията."
Припомняме, че опитите на жителите на град Шипка да се отделят от община Казанлък в самостоятелна община датират от 2002 г. Според кмета Стоян Иванов, те имат всички дадености да се развиват самостоятелно - туризъм, промишленост, земеделие и животновъдство. В землището на Шипка се намират всички паметници в региона от времето на Руско-турската война, както и 75% от откритите тракийски гробници.
Вчера кметът на Шипка коментира пред вестник Старозагорски новини, че е напълно удовлетворен от решението на Административния съд, но не знае дали Общинският съвет няма да обжалва решението пред Върховния административен съд. Срокът за това е една седмица. Иванов каза, че ще изчакат да видят какво ще се случи и ако не се стигне до обжалване, референдумът ще се проведе най-вероятно през септември. До тогава областният управител или трябвало да потвърди издадената вече заповед, но с друга дата, или да изготви нова, тъй като референдумът беше насрочен за 3 юли.

Опитите ни да се свържем с Васил Самарски вчера не се увенчаха с успех, затова ще припомним казаното от него след заседанието на Административния съд на 8 юли. Тогава председателят на Общинския съвет заяви, че не може да вземе еднолична позиция по казуса, тъй като реакцията против заповедта на областния управител е гласувана от местния парламент. Ако обаче съдът се произнесял в тяхна вреда, то Самарски бил готов да апелира към колегите си да не обжалват решението пред ВАС. Той допълни, че реакцията е повече емоционална, отколкото икономическа, тъй като с Шипка била свързана голяма част от историята на община Казанлък. И призна, че жителите на градчето имат право да искат самостоятелност, защото парите не достигали за тях. Това пък било сигнал и за Общинския съвет, че нещо в работата куца.

Още новини