Начало Новини Актуално Събрия може да получи от китайска банка 100 млн. долара за да финансира участието си в строежа на АЕЦ Белене

Събрия може да получи от китайска банка 100 млн. долара за да финансира участието си в строежа на АЕЦ Белене

Актуално

Евентуалното участие на Сърбия в изграждането на българската АЕЦ Белене може да бъде финансирано от Китайската банка за развитие. Интересът към предоставяне на кредитна линия беше потвърден от финансовата институция. Разговаряхме за проекта в България, заинтересовани сме и има определен напредък, заяви заместник-управителят на банката Гао Ян.

Азиатският финансист преди това  е имал разговор на четири очи със сръбския министър на енергетиката Петър Шкундрич в Пекин. Азиатската банка е заинтересована да финансира със 100 млн. долара. 5-процентния дял на Белград от АЕЦ Белене. Двете страни са се разбрали за други кредити за развитието на инфраструктурата на трети страни. Участието на Сърбия в атомната централа се очаква да бъде финансирано с комерсиални кредити, но с ниска лихва от 2%. Сръбските медии припомнят, че Белград е заявил интереса си към изграждането на АЕЦ Белене по време на посещение на българския премиер Бойко Борисов в Сърбия през април 2010 г.

Още новини