Начало Новини Актуално Събориха гетото на ул. Ангел Кънчев в Стара Загора

Събориха гетото на ул. Ангел Кънчев в Стара Загора

Актуално

Багери разрушиха трите общински къщи, намиращи се на пресечката на ул."Ангел Кънчев" и ул."Свети княз Борис", населявани от свита роми. По документи настанени в тях се водеха четири семейства, но реално обитателите бяха повече от 50. От 15 години малкото гето тормозеше хората от целия квартал с шума и мръсотията.

Вчера сутринта зам.-кметът на Община Стара Загора Велизар Балабанов лично ръководи дейностите по премахването на къщите. "Доволен съм, че решихме този дългогодишен проблем бързо, адекватно и по най-добрия начин. Ангажиментът, който поех в случая, бе както професионален, така и личен. Всички официално регистрирани живущи в къщите са настанени в жилища и ще посрещнат зимата в добри условия" - каза Балабанов.
Акцията по събарянето беше пазена в дълбока тайна, но въпреки това вчера не липсваха сюрпризи. В съседство до разрушаваните къщи бяха натрупани бохчи с багаж, а 27-годишният Зарко Атанасов се жалваше пред журналисти. Той твърдеше, че семейството му е живяло в една от къщите три години и редовно си плащало наема. Сега той и петте му деца, майка му и брат му с още четири ромчета оставали на улицата под открито небе.
Пред "Старозагорски новини" зам.-кметът Велизар Балабанов обясни, че Зарко Атанасов е получил настанителна заповед в блок 56, но не харесал апартамента, твърдял, че бил малък за него. До настанителната заповед той се водел баща само на едно дете. На 7 октомври обаче Зарко завел в Общината малолетно момиче с тримесечно бебе и заявил пред общинските служители, че предния ден припознал бебето като свое и го признал пред Бог.
Преди да започнат разрушителните работи вчера, малолетното момиче дошло с бебето на ул."Ангел Кънчев", изкарало го от количката и тръгнало с него срещу багерите. Невръстната майка била спряна лично от зам.-кмета Балабанов. След като разбрала, че номерът няма да мине, тя заплашила, че отива в София, за да се жалва на Илия Илиев от ДРОМ.
Докато траела суматохата, бащата пък свалил металната входна врата на една от къщите и дори успял да я изтъргува.
"Въпреки, че пазехме акцията в тайна, обитателите на трите къщи знаеха, че ще бъдат съборени, и се постараха каквото могат да изнесат и продадат. При огледа (б.р. - вчера) заварихме къщите опустошени. Оставено беше само едно малко кученце", коментира Балабанов.
Вчера сутринта зам.-кметът на Община Стара Загора Велизар Балабанов лично ръководи дейностите по премахването на къщите. "Доволен съм, че решихме този дългогодишен проблем бързо, адекватно и по най-добрия начин. Ангажиментът, който поех в случая, бе както професионален, така и личен. Всички официално регистрирани живущи в къщите са настанени в жилища и ще посрещнат зимата в добри условия" - каза Балабанов.
Акцията по събарянето беше пазена в дълбока тайна, но въпреки това вчера не липсваха сюрпризи. В съседство до разрушаваните къщи бяха натрупани бохчи с багаж, а собственикът им Зарко Атанасов на 27 години се жалваше, че той, петте му деца, майка му и брат му с още четири невръстни хлапета оставали в студа на улицата под открито небе. Младият ром твърдеше, че семейството му е живяло в една от къщите три години и редовно си плащало наема.
Пред "Старозагорски новини" зам.-кметът Велизар Балабанов обясни, че Зарко Атанасов е получил настанителна заповед в блок 56, но не харесал апартамента, твърдял, че бил малък за него. До настанителната заповед по документи той се водел баща само на едно дете. На 7 октомври обаче Зарко завел в Общината малолетно момиче с тримесечно бебе и заявил, че предния ден припознал бебето като свое и го признал пред Бог.
Преди да започнат разрушителните работи вчера, малолетното момиче дошло с бебето на ул."Ангел Кънчев", изкарало го от количката и тръгнало с него срещу багерите. Невръстната майка била спряна лично от зам.-кмета. След като разбрала, че номерът й няма да мине, тя заплашила, че отива в София, за да се жалва на Илия Илиев от ДРОМ.

Докато траела суматохата, ром свалил металната входна врата на една от къщите и дори успял да я изтъргува.
"Въпреки че пазехме датата на акцията в тайна, обитателите на трите къщи знаеха, че те ще бъдат съборени, и се постараха всичко, което могат да изнесат, да бъде изнесено. При огледа, преди да пуснем багерите (б.р. - вчера), заварихме къщите опустошени. Оставено беше само едно малко кученце", коментира Балабанов.
След сутрешния ромски сюрприз с малолетната майка и бебето, самото събаряне на къщите бе извършено без инциденти, експедитивно и при добра организация от фирма "Румелия Билдинг" ООД, гр.Пловдив. Фирмата е спечелила конкурс на Община Стара Загора за строеж срещу обезщетение, проведен на 19.08.2010 г. На мястото на гетото, на разгърната площ от 431 кв.м, ще бъде построена модерна многоетажна комплексна сграда, в която ще има административна част за офиси на Община Стара Загора.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини