Начало Новини Актуално СЪБИТИE НА БАСЕЛ ОЧЕРТА ОСНОВНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯТА В СТАРА ЗАГОРА

СЪБИТИE НА БАСЕЛ ОЧЕРТА ОСНОВНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯТА В СТАРА ЗАГОРА

Актуално

На 29 и 30 май т. г. Българската асоциация на електротехника и електрониката (БАСЕЛ) проведе кръгли маси, посветени на взаимодействието между бизнеса и науката в електроиндустрията и ИКТ сектора и перспективите и предизвикателствата в регионите Стара Загора и Пловдив. Събитията бяха организирани в сътрудничество с Център за компетентност "КВАЗАР" към Института по роботика при Българската академия на науките (ИР-БАН) и с партньори на местно ниво като Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) и Шнайдер Електрик България.

Предизвикателствата в регион Стара Загора
На кръглата маса в Стара Загора като основен проблем пред бранша беше очертана кризата с недостига на кадри. Беше отбелязано, че комплексът "Марица изток" може да се превърне в "банка" за квалифицирани кадри, които бързо ще бъдат погълнати от пазара на труда в региона. В тази връзка изпълнителният директор на БАСЕЛ инж. Орлин Димитров призова университетите и професионалните гимназии да откликнат на необходимостта от обучение и преквалификация на технически кадри.

Зам.-ректорът на Тракийския университет доц. Емил Славов октрои като основен проблем демографията. Според него няма отговор на въпроса откъде ще дойдат хората, които да бъдат обучавани в университетите при толкова ниска раждаемост и висока миграция към София и чужбина. Същевременно, местните професионални гимназии се сблъскват със сериозни трудности. Така например, Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора се сблъсква с два основни проблема – липса на техническа литература и остаряла база за обучение.

Според директора на Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов" в Стара Загора инж. Начо Начев учениците предпочитат да учат програмиране и рядко проявяват интерес към промишлена електроника. Според него причината се крие главно в родителите, които насочват децата си към модерната и доходоносна, според тях, специалност, без да подозират, че промишлената електроника има много по-големи перспективи.

Събитието в Стара Загора завърши с посещение на производствената база на фирма Ел Контрол.

Източник: https://electrical-bulgaria.com/

Още новини