Начало Новини Актуално Събират се дарения за изграждане на монумент Интеркосмос България - 1300

Събират се дарения за изграждане на монумент Интеркосмос България - 1300

Актуално
През 2021 г. се навършиха 40 години от изстрелване на спътници Интеркосмос България - 1300. По този повод в Стара Загора се проведе тържествена вечер, по време на която беше представен проект за изграждане на монумент с копието на спътника Интеркосмос България - 1300, като символ на космическата слава на Стара Загора. Инициативата е на Граждански клуб ЛИПА.

Към нея се присъединиха също и Институтът за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическата обсерватория Юрий Гагарин, други организации, сдружения и граждани, а идеята има подкрепата на Община Стара Загора.

Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на Българската академия на науките в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата Интеркосмос България - 1300. За изграждането на монумента разчитаме на материални и финансови дарения от фирми и граждани от Стара Загора, страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания, съобщиха от Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Палатата е сред организациите, които активно подкрепят дарителската инициатива, посветена на изграждане на монумент Интеркосмос България - 1300.

Монументът може да се превърне във водеща туристическа атракция за Стара Загора. По време на срещата в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески беше съобщено, че е избрано място в парк Артилерийски, близо до бъдещата многофункционална зала. Вижте снимки от събитието.

Можете да се включите в дарителската кампания чрез сайта Платформата.

За тези, които не разбират каква е връзката на проекта с центъра на Вселената, инициаторите на дарителската кампания обясняват: Стара Загора, с решение на Общинския си съвет от 2018 г., прие Стара Загора - център на Вселената за един от туристическите слогани на града.

Още новини