Начало Новини Актуално Събaрят базата на казанлъшките водолази?

Събaрят базата на казанлъшките водолази?

Актуално

Сериозна е опасността Югоизточна България да остане без водолазна група, алармира ръководителят й Кольо Радуков. Причината за това е заповед на Районната дирекция за независим строителен контрол - Стара Загора, която разпорежда събарянето на сградата край язовир "Копринка", където сега се помещават водолазите от морския клуб "Севт".

Водолазната група, която от 20 години тренира там, е от казанлъчани и е спасила десетки хора. 5-има водолази от всичките 22-ма са в абсолютна 24-часова готовност да се притекат на хора в беда. Те помагат безвъзмездно. Гмуркат се под водата при минус 20 градуса, водени единствено от желанието да спасят човешки живот. Тази година ръководителят на групата Кольо Радуков бе номиниран в националната инициатива "Достойните българи". Основният мотив за номинацията му бе именно самоотвержената работа на групата при спасяването на хора.
Групата дори се е спуснала до останките на залетия от водите на язовира тракийски град Севтополис, заедно с екип на Дискавъри, за да направят уникални подводни снимки, пише вестник Старозагорски новини.
Причината за издадената от РДНСК заповед за събарянето на постройката е, че тя е незаконна. За този проблем преди няколко години алармира самият Радуков, търсейки разбиране и съдействие от Общината в Казанлък.
Сградата, в която са лодките и тренировъчната база, е построена без одобрен проект и разрешение за строеж, съгласно изискванията на ЗУТ. Тя е на площ от 110 кв. метра и не е нанесена на плана за земеразделяне. Строежът е в активите на общинската фирма "Хигиенни и битови услуги" - Казанлък, но от там по необясними причини до момента не са обжалвали заповедта на РДНСК. За запазването на водолазната група и базата е нужна намесата на Общината. Тя трябва да издаде удостоверение за търпимост, за да бъде сградата запазена. Въпросът вече е отнесен и до председателя на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски. Във вторник в 11.30 часа е насрочена среща на Самарски с ръководителя на водолазната група за търсене на вариант за решаване на проблема. Един от тях е да бъде предложено на Общината в Казанлък да обжалва заповедта на РДНСК.
В противен случай, докато се търси решаване на проблема, булдозери ще бутнат постройките на водолазите.
А какво сме сторили, докато спазваме буквата на закона и по същата причина други мълчат, ще разберем едва когато ни се наложи да търсим водните спасители, за да спасят пореден човешки живот.

Още новини