Начало Новини Актуално С тържествен гонг Държавна опера - Стара Загора отвори врати

С тържествен гонг Държавна опера - Стара Загора отвори врати

Актуално
opera

С тържествен гонг на Празника на Стара Загора - 5 октомври, кметът проф. Светлин Танчев откри възстановената сграда на Операта, опожарена точно преди 19 години в навечерието на 5 октомври. Първото представление, с което Храмът на оперното изкуство посрещна своите почитатели, е Кармен на Жорж Бизе. Режисьор-постановчик е директорът на Националната опера проф. Пламен Карталов, диригент - Даниеле Молес.

Този ден ще се помни дълги години, така както и злощастният 5 октомври 1991 г., когато храмът на класическата музика беше опожарен.

опера

Когато операта изгоря, аз изпаднах в ступор. Когато видях това, което е останало вътре, онемях. Сега също много се вълнувам, много се радвам, че най-после след 19 години Цветето на операта се разцъфтя. Музиката победи, каза дългогодишната солистка на Операта Радичка Богданова.

Днес емблематичната сграда разполага с най-голямата и най-модерна въртяща се сцена в страната.
За възстановяването на Старозагорската опера са вложени близо 13 млн. лв. Всички дейности са съобразени с изискванията на авторския колектив, проектирал сградата в началото на 60-те години на миналия век.

 

 

Още новини