Начало Новини Актуално С празнично шествие Стара Загора отбеляза 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета

С празнично шествие Стара Загора отбеляза 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Актуално

С тържествен ритуал днес Стара Загора отпразнува 24-ти май -Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честването започна на площада пред общината. Точно в 10.00 часа под звуците на националния химн, изпълняван от хора на Държавно опера-Стара Загора, хора при НЧ Родина -1860 и Общински духов оркестър, кметът на Млада Загора Боряна Патеркова, председателят на Младежки общински съвет Едислав Кундев и младият омбудсман на Стара Загора- Александър Александров издигнаха националния трибагреник и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз. 6-годишната Виктория Костова от Детска градина №2 Зорница, поздрави присъстващите с изпълнение на емблематичното стихотворение Аз съм българче от Иван Вазов.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан и свещеници от старозагорската епархия отслужиха Празничен водосвет-молебен и благослов. Празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост е толкова почитан от народа ни, защото от векове е неизменна част от пъстротата на душевността ни. Там, в дълбината на българското сърце, винаги има огън, който никога не угасва, защото пламъкът му гори от искрите на вярата, родолюбието и словото…. Със създаването на славянската азбука българската реч става неподвластна на времето. А в нея се крие изворът, събрал в себе си българската горест и радост, плачът и слънчевата веселба, трепетите и народните ни въжделения, цялото онова съкровище, което ни прави българи, носещи своите немощи, но и уникални в своето кръстоносене, каза в словото си владиката.

Честит празник на всички преподаватели и дейци на културата. Благодарим Ви за всичко, което правите. Бъдете живи и здрави и продължавайте да повдигате духовността на българския народ, защото тя е повече от необходима, поздрави кметът Живко Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите Стара Загора и Млада Загора за постижения в науката, изкуството и културата.

Десетокласникът от ППМГ Гео Милев Мирослав Минчев и абитуриентката Миглена Трайкова от СУ Максим Горки получиха индивидуални награда Млада Загора в направление Наука и образование за постигнати призови места в национални олимпиади.

В направление Култура и изкуство с индивидуална награда беше удостоен Виктор Стоев, ученик в 4 клас в СУ Васил Левски и възпитаник на Музикална школа при НЧ Родина - 1860, за изявено участие в национални и международни музикални конкурси и спечелени високи награди. С колективната награда Млада Загора в същото направление беше удостоена Вокална студия Усмивки при НЧ Родина- 1860, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Малитакова, за постигнати високи отличия в международни и национални форуми.

Индивидуална награда Стара Загора в направление Наука и образование беше присъдена на доц. д-р. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, за изключителен принос за развитието и просперитета на висшето учебно заведение. С наградата посмъртно беше удостоена и Антония Сукманова, за доказан професионализъм и принос в учебно-възпитателната дейност в СУ Максим Горки.

В същото направление бяха присъдени и две колективни награди- на Шесто ОУ Свети Никола като духовно средище на просвета и иновативни практики в обучението, както и на педагогическия колектив на Второ ОУ П.Р.Славейков- за постигнати високи резултати в учебно- възпитателната и извънкласната дейност.
С индивидуалната награда в същата категория Култура и изкуство бяха отличени ръководителят на Библиотека Родина Слава Драганова като еталон за работа в библиотечното дело и българската книжовна култура и на Лилия Филипова- за големия ѝ изследователски принос в проучването, опазването и популяризирането на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора и региона.

С Награда за гражданска доблест бяха удостоени 59 студентите по медицина в Тракийски университет, които работиха неуморно в ковид отделения през изминалите месеци. Община Стара Загора връчи Благодарствени адреси и към екипите на Детска градина № 2 Зорница и на Детска ясла № 7 Еделвайс за проявена съпричастност към работещите в ковид отделения.

Поздрав към старозагорци отправи и кметът на Млада Загора Боряна Патеркова. 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на светите братя Кирил и Методий ни зове да бъдем заедно, каза единадесетокласничката от ГПЧЕ Ромен Ролан.

Към небето полетяха 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора. А честването продължи с празнично шествие с представителни групи от старозагорските училища, блокове на образователни и културни институции и студенти. Множеството премина по централния булевард Цар Симеон Велики, за да почете най-духовния български празник.

Празникът на площада пред Общината продължи с концерт, в който взеха участие ДЮА Траянци при ЦПЛР, ДЮА Загорче танцова формация Димитров, ВС Усмивки при НЧ Родина-1860, ВС Розов свят ПРИ НЧ Св. Климент Охридски -1858,Детска танцова школа Настроение при НЧ Настроение 2017 Стара Загора и ДЮНХ Жарава при НЧ Родина 1860 Стара Загора.

На тържествената церемония присъстваха още: зам.-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, секретарят на Общината Делян Иванов, областният управител Иван Чолаков, ректорът на Тракийски университет доц.д-р Добри Ярков, общински съветници и граждани.

Още новини