Начало Новини Актуално С парите от здравните осигуровки се плащали и пенсии

С парите от здравните осигуровки се плащали и пенсии

Актуално
Стара Загора

На извънредното заседание на Националния съвет на Българския лекарски съюз премиерът Бойко борисов обеща, че парите за здраве, ще отиват само за здраве. Целият бюджет на НЗОК от догодина ще се използва за здравеопазване и няма над половин милион лева да отиват във фискалния резерв. Лекарите настояват здравноосигурителната вноска да се запази в размер 8 %.

За да има баланс обаче пенсионната вноска трябва да се увеличи с 3 % според министър-председателя, защото предишните управляващи са повишили пенсиите, съобщи Агенция Фокус. 2 млрд. лева дефицит, вдигат пенсиите, а намаляват осигуровките, каза той. По думите му – с парите за здраве „тихомълком”, се плащат пенсии.
МВФ ни посочи огромен дефицит в пенсионната система заради изключителен популизъм от предишните, каза министър-председателят.
Българският лекарски съюз постигна искането си държавата да се отдели от управлението на НЗОК и касата ще стане публично дружество.
От управлението й ще излезе заместник-финансовият министър Владислав Горанов. Предложението на БЛС е в нея да има двама представители на синдикални организации, двама на работодателите, двама на държавата и един представител на пациентски организации.
Надзорният съвет на НЗОК не може да избира председател, защото ръководството на касата се избира от парламента, припомни премиерът и отхвърли това искане.
Бюджетът на НЗОК е неделима част от консолидирания държавен бюджет и ако се дадат повече пари за здравеопазване, те ще увеличат дефицита Не може да се отдели бюджетът на НЗОК от консолидирания бюджет. Няма значение къде и как го водим, ако искаме, може да си напишем и 20 каси, всичко е в дефицита, заяви той.
Борисов отказа да бъдат премахнати делегираните бюджети в болничната помощ. Той заяви, че трябва да бъдат записани прогнозируеми бюджети, но не и да се злоупотребява с прогнозирането. За тази цел трябва да се запише санкция, която да определят МФ и БЛС и да се знае колко може да се харчи.
Не е честно Дянков да бъде правен на мишена, на който му скимне, каза премиерът и заяви, че от събраните пари в хазната трябва да се плащат пенсии, да има пари за здраве, да не се вдига ДДС и да имаме най-ниски данъци и няма как това да стане. Борисов каза, че ще се отделят толкова пари от БВП за здраве и за всичко останало, колкото „сме изкарали”.
Спокойствие, средства и реформа – това са трите неща, необходими на здравната система, според д-р Стефан Константинов, зам.-председател на БЛС и предложение на кабинета за нов здравен министър. Дали ще има протести, решавате, вие, колективно, заяви той на лекарите. Според него няма вариант всички да са доволни от реформите, но те трябва да се случат.
До края на годината се гарантират 190 млн. лева, стана ясно на срещата. Лекарите казаха, че са искали 205 млн. лева, но няма да спорят и да претендират за 15 млн. лева. Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов каза, че е изразил предварително съгласие, част от сумата, която отиваше досега във фискалния резерв от бюджета на НЗОК да се използва за изработване здравна карта.
За първи път целият бюджет на касата от догодина ще се ползва за здравеопазване, заяви той. По думите му – това е повече от голям напредък.

Още новини