Начало Новини Актуално С Кармен се открива обновената сграда на операта в Стара Загора. На 14 октомври ще има извънредно представление

С Кармен се открива обновената сграда на операта в Стара Загора. На 14 октомври ще има извънредно представление

Актуално
Стара Загора

Откриването на оперната сграда е кулминация на честванията на Празника на Стара Загора. Освен на 5 октомври (вторник), премиери на операта Кармен ще се състоят и на 7, 9, 14 (извънредно представление) и 19 октомври също от 19.00 часа. Билетите за датите 5, 7 и 9 октомври са изцяло продадени, а за 19 октомври са на привършване.

За да задоволи огромния интерес, ръководството на Старозагорската опера организира извънредно представление на 14 октомври от 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра. Гражданите, които на 5 октомври няма да имат възможност да присъстват в залата, ще могат да гледат тържественото откриване, както и първа картина на операта Кармен на специално изграден за случая екран на Античен комплекс при западната порта на Августа Траяна (между сградите на  Старозагорската опера и Драматичния театър).

На 1 октомври 2010 г. (петък) от 14.00 часа във фоайето на Държавна опера Стара Загора ще се проведе пресконференция на тема: Откриване на възобновената сграда на Държавна опера Стара Загора с премиера на операта Кармен. Събитието ще се състои на 5 октомври (вторник) от 19.00 часа.

 

Старозагорската опера е първата извънстолична опера в България
Началото на оперното изкуство в Стара Загора е поставено на 27 февруари 1925, когато е изиграна операта "Гергана". Нейното появяване само няколко години след създаване на оперния театър в София е истински културен феномен в републикански мащаб.
Постепенно дейността на Старозагорската опера се разширява и обхваща цяла Южна България, поради което операта се нарича Южнобългарска. Тя изиграва просветителска роля сред населението като пропагандира едно изкуство непознато до момента, към което българският народ проявява предразположение и посреща с нарастващ интерес. Независимо от трудностите, през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.
През 1946 държавата изцяло поема издръжката на Южнобългарската опера, а през 1971 е построена новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената на операта е една от най-големите и най-модерните на  Балканския полуостров.                
През 1991 пожар унищожава сградата на операта. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти. Кристалните полилеи, внесени специално от Италия за фоайетата, са унищожени.
След промените от 10 ноември 1989, Община Стара Загора поема собствеността на сградата от държавата и започва самостоятелно нейното възстановяване. На 29 декември 2009 официално завършва ремонтът на сградата, а на 5 октомври 2010 – 19 години след опожаряването, ще се състои първото представление в новата сграда – премиера на операта „Кармен”.

Афиш на премиерата на операта Кармен

Още новини