Начало Новини Актуално С. Християново бие тревога за Мандра баир

С. Християново бие тревога за Мандра баир

Актуално
мандра баир

Расте тревогата на жителите на село Християново в резултат на ескалиращите от месеци разногласия относно изграждането на Регионалното съоръжение за битови отпадъци на всички общини на Старозагорска област в землището на Ракитница. Капката, която преля търпението им, беше провалената сесия на Общинския съвет на 25 ноември 2010 г. и неразборията на паpтийна основа.

По този повод на 28 ноември т.г., по предложение на кметицата Димка Минчева, голяма част от християновци се събраха в селското кафене, за да изразят възмущението си и твърдо да заявят, че час по-скоро сметището на Мандра баир трябва да бъде ликвидирано.
"В продължение на много години сутрин и вечер дишаме смрад - каза г-жа Минчева. - Аз съм четвърти мандат кмет на селото. Десетки писма съм написала до всички инстанции, но както се вижда, няма резултати. Миналия мандат предложих на общинската съветничка от БСП, тъй като през изминалите години нищо общината не е направила за Християново, поне малко да компенсират въздействието на Мандра баир върху въздуха, водата, почвата и живота на хората, като освободят селото от такса "смет", защото сметището е в землището ни. Госпожата дори не благоволи да го предложи.

Сега, когато се вижда краят на мъките ни с изграждане на модерно депо, и то с европейски пари, 14 общински съветници се обявяват против това. Ние ги каним всички да дойдат да живеят в нашето село, да се наслаждават на миризмите, когато започне да гори тази смрад. Ние ще им предоставим земите си да си построят вили...
Ако не са разумни, ние ще застанем в жива верига и ще спрем веднъж завинаги боклуците на Стара Загора."

Мандра баир, което по въздух не е на повече от 500 метра от последната къща на селото, преди е било кариера. От там мъжете вадили камъни и с това изхранвали семействата си, разказват местните. Непосредствено под кариерата са били зеленчуковите и прасковените градини на Християново. През 1972 година тогавашните управници казали, че временно ще използват кариерата за сметище за строителни отпадъци. Така се започнало, а после били отнети 64 дка от земята, за да се изхвърлят боклуците на целия град. От градините нищо не е останало, всичко е отровено.
"Още през 1988 г. един доктор предрече, че в четирите села около Мандра баир ще започнат хората за кашлят, да имат белодробни заболявания и да умират от рак. Така стана. През последните 20 години 90 на сто от починалите близо 200 души си отидоха от рак", коментира Стоянка Колева.
Жените една през друга разказваха с болка и негодувание, че Мандра баир е жива зараза. От гниенето на отпадъците се образува метан и сметището само се пали, като обгазява цялото село. Често го палят и ромите, които търсят метални отпадъци. Преди години дори са имали цяло селище, а при пожар живо е изгоряло едно дете.

От 1990 г. датират протести, подписки, настоятелни искания да се закрие сметището убиец. На всяка изборна кампания кандидатите дават дума, че ще се справят със справедливото искане на християновци, но изборите минават, а проблемът остава и се задълбочава.
Още при кметуването на проф. Цанко Яблански преди 15 години е обещано да се построи завод за преработка на отпадъците. При д-р Евгений Желев специална делегация е ходила за модел до Будапеща. По-късно пак при доктора са започнали проучвания, за да се изгради депо по европейските стандарти. Отчуждени и добре платени на собствениците са 93 дка, за да се изгради модерно депо, докато миналата година става ясно, че на принципа "Батко-Братко" земята на Мандра баир е дадена на концесия и там нищо не може да се строи - ни депо, ни завод.
"От много години не можем да дишаме. Вечер от там идат всичките кадежи. Мъжът ми почина от рак", жалва се Господинка Иванова. "Като завали дъжд и се топят снеговете, всичките води влизат в канала. С тази вода поливаме градините си, мием се, животните пият, т.е. всичко се пренася и на нас, хората, и ние се тровим - каза Запрянка Койчева. - Общинският съвет да гласува да ни се раздава безплатно минерална вода". Златка Жекова е сигурна, че бронхитите на децата са от сметището.
"Като кореняк християновец, считам, че достатъчно мъки и неволи преживяхме с това сметище - каза Теньо Тенев. - Потокът на вятъра е такъв, че 70% от денонощието духа насам. Водите ни са замърсени, хората измират от рак. Защо този въпрос се протака с години?! Защо ние трябва да сме потърпевши?! Категорично заставам на позиция да се закрие Мандра баир. Сигурен съм, че депото, което се предвижда да се построи в Ракитница, ще бъде технически осигурено и хората няма да са подложени на такива изтезания, каквито ние 40 и повече години понасяме."

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини