Начало Новини Актуално С електромобил от София до Варна ще се пътува за 10 лева

С електромобил от София до Варна ще се пътува за 10 лева

Актуално
електромобил

След близо 20-годишно прекъсване автомобилът Made in BG се завръща триумфално по родните шосета догодина. Първо се очаква да заработи заводът в Ловеч, където ще се сглобяват малолитражки и джипове по лиценз на китайската Great Wall, а почти по същото време от конвейера в Стара Загора трябва да слязат и електромобили, сътворени с британска инвестиция.

Първите возила от изграждания в Ловеч завод ще бъдат произведени през 2011 г., уточнява вестник Монитор. Колите са получили международен сертификат за качество и ще могат да се продават в рамките на Европейския съюз, съобщи Investor.bg, позовавайки се на информация от „Литекс моторс”. Компанията е българският партньор на Great Wall Motors, която през миналата година обяви, че ще инвестира 80 млн. евро у нас. По информация на българското дружество на строителната площадка край Ловеч е започнало изграждането на конструкцията на четвъртото хале на завода. Предвижда се заводът да има производствен капацитет от 50 хил. автомобила годишно, като ще се извършват дейности по заваряване, боядисване и сглобяване на колите. Във фабриката ще се правят един SUV модел, един пикап и два други пътнически автомобила.
Старт на производството на два модела електромобили ще бъде даден и в Стара Загора, съобщиха и от английския инвестиционен фонд „Куоръс венчър”. Част от дейността ще бъде финансирана по програми на ЕС, които са свързани с ограничаването на въглеродните емисии.
Фондът ще заложи първоначално на спортен  модел и на тип „втора семейна кола” с работен код ZCV-4. Целта е до края на годината да бъдат произведени 7 коли, които да бъдат показани на „Мотор шоу” в Женева. Редовното производство ще започне в началото на 2011 година.
От „Куоръс венчър” се надяват при масово производство на електромобили у нас да започне и изграждането на зареждащи станции. Моделът с код ZCV-4 можел да измине с едно зареждане 300 км, а за поддръжка и пътуване стойността на изминати 100 км се равнявала на 1,48 евро. Очаква се цената на пробните коли да не надхвърля 10 000 евро.
Само 10 лева ще са необходими, за да се стигне до Варна с електромобил, понеже колите на ток харчат два лева за „гориво” на всеки 100 км. Икономическата ефективност на електромобила определя неговото бъдеще, категоричен е Илия Левков, председател на УС на индустриалния клъстер „Електромобили”. Той е убеден, че още през следващата година по нашите пътища ще има много екоколи, макар че не се наема да каже отсега техния брой. В момента всеки автомобилен гигант има произведена собствена кола на ток, договорено е още тази зима от Асоциацията на вносителите на автомобили в България да направят у нас промоция на своите електрически „рожби”. .

Зареждането с ток става за 20 мин

Изграждането на станции, където да се зареждат батериите на електромобилите, е другият ключов момент, който ще позволи те да навлязат масово в употреба. Има два варианта за дозареждане, когато свърши „горивото”. При единия се използва смяна на батерии. В този случай на станция за няколко секунди се сменят батериите, плаща се за наема и се потегля, обясниха от клъстер „Електромобили”.
При другия вариант за 15-20 минути батериите могат да се заредят и да се продължи по пътя. В бизнеса с батерии се правят огромни инвестиции, през миналата година администрацията на Обама осигури 2,4 млрд. долара за усъвършенстване на батериите. В Израел пък вече има изградени над 400 зарядни станции. Там почти са скъсали пъпната връв с бензина. През 2012 г. турското подразделение на „Рено” ще трябва да произведе 150 000 електромобила за нуждите на еврейската държава. За да се стигне до Варна, ще са ни нужни 2-3 зарядни станции, изграждането им обаче е доста скъпо – около 1 млн. евро. А изплащането ще стане с години. Въпреки това навлизането на електромобилите е неизбежно, затова всички автомобилни гиганти крият в производствените си халета колите на ток. .

Набират специалисти за завода в Ловеч

Конкурс за инженери с перфектно владеене на английски език обявиха преди дни от завода край Ловеч, където ще се сглобяват китайските возила, научи „Монитор”. Те ще пътуват до Китай, където ще се запознаят с технологиите, които след това ще бъдат въведени и в предприятието край Ловеч.
Засега се очаква да бъдат привличани кадри от Техническия университет в София и Габрово, както и от механотехникума в Ловеч. Подготовката на строежа на завода край ловешкото село Баховица тече с пълна сила. Предвижда се след завършването му да бъдат наети до 1800 души, от тях до 400 ще са чуждестранни експерти от Германия, Япония, Южна Корея, Китай и Италия. По план предприятието трябваше да е готово до октомври 2010 г., но най-вероятно строежът ще се забави с още няколко месеца.
Първоначално ще се сглобяват 4 модела на китайския концерн „Грей Уол”.
Началният годишен капацитетът ще е 50 хиляди автомобила, като цените на базовите модели ще започват от 7000 евро за градската кола тип седан. Тези цени обаче все още са ориентировъчни. .

Транспортният министър тества спортен вариант

Тестова обиколка с електромобила Tesla Roadster по пл. „Народно събрание” направи министърът на транспорта Александър Цветков. По думите му колата ускорява забележително бързо, което е важно за всеки водач, а преимуществата за екологията на такова превозно средство са повече от ясни.
Той посрещна колата в България, като държавата ни е част от обиколката на двама студенти от културната столица на Европа Рур, Германия, до Истанбул, Турция. По пътя електромобилът преминава през 9 страни, 18 града и е планирано да измине повече от 4000 километра до крайната си цел. България също ще направи максимално възможното да стимулира както производството, така и потреблението на автомобили, които са едновременно екологични и икономични, посочи Цветков и допълни, че младите хора могат да са спокойни, че визията на такова превозно средство остава модерна и привлекателна. .

Първите на Балканите са сглобени у нас

Първите леки автомобили на Балканите са сглобени в България. Началото е поставено в средата на 60-те години  на миналия век в Пловдив и Ловеч. Едва в началото на 70-те започва производство на возила в Турция, Румъния и бивша Югославия, припомнят запознати. Малко известен факт е например, че производството на „Булгаралпин” в Пловдив е започнало много преди френската фирма „Рено” да получи лиценз за марката. В далечната 1967 г. под тепетата започнали да правят хитовата навремето кола. Това станало, след като ВТО „Булет” и ДСО „Металхим” купили лиценза от създателя на модела „Алпин” – французина Пиер Ределе. Едва след това фирмата „Рено” получила правата също да прави този модел кола, разказа председателят на пловдивския Ретро клуб Дончо Дончев.. Той уточни, че документацията за производството на легендарната марка „Булгаралпин” била запазена през годините. Колата е имала изключителни за времето си качества – най-мощният мотор бил 160 конски сили, а максимална скорост достигала  240 км/ч..
Не били открити само калъпите
по които са били изработвани уникалните купета от стъклопласт. Те обаче можели да бъдат възстановени при желание и наличие на финансови средства. Популярните „Рено 8/10 с мотори от 1100 и 1300 кубика  за първи път у нас се правят  от 1966 г. във военните заводи в Казанлък по договор с френската компания. Година по-късно производството се преместило в една от панаирните палати, докато в същото време почнало строителството на автомобилния завод „Устрем” на „Асеновградско шосе”.
През 1971 г.  обаче конвейерът е спрян, защото  от френската режия с изненада разбират, че им подбиваме пазара в Австрия и Африка, вместо да пласираме колите  на родния пазар, както е записано в договора.   
Днес името на вече бившия завод се използва като ориентир за този изход на Пловдив.
След продажбата на „Устрем” след 2000 г., на територията на стария завод вече функционират множество фирми, малки и средни предприятия, печатници. Там е и последната спирка на един от рейсовете в Пловдив.
Въпреки че е сглобявана само по една кола на ден, моделът „Булгаралпин” бързо спечелил популярност в страната на шансона. Французите брояли по 24 000 франка за бройка, при положение че тяхното „Рено” се е продавало за 6500 франка. А у нас колата вървяла за супервисоката по онова време цена от 8200 лева.
През 80-те години на миналия век били направени опити производството в Пловдив да бъде възобновено. След преговори с френската фирма се стигнало до договорка за първоначален монтаж на 40 000 автомобила „Рено 9” и „Рено 11” у нас годишно, с първоначална инвестиция от 15 милиона долара от френската страна. Идеята била на по-късен етап производството на коли да достигне 80 000 годишно, си спомнят бивши служители от Пловдив. Всичко обаче се провалило след убийството на тогавашния президент на френската компания  Джордж Бес. Така бил сложен край на бизнес мечтите производството  в  Пловдив да бъде възобновено.
Ловеч пък отдавна е признат за столица на автомобилната ни индустрия. Там в края на 60-те години на миналия век
ПАРАЛЕЛНО С  „МОСКВИЧ”  БИЛ СГЛОБЯВАНИ „ФИАТ 850”
и „Фиат 124”, който е бащата на прословутата съветска „Жигули”. По нареждане от Москва обаче бартерът с „Фиат” бил развален, за да бъде построен заводът в Толиати. Така в града на люляците останал само конвейерът за „Москвич” - където от 1966 до 1992 г.. са сглобени над 150 000 хил. возила, пренесли българина от село в града.  .
Снимка на две колони - Eдин от запазените до днес и поддържани в идеално състояние „Булгаралпин” е част от пловдивския Ретро клуб

В Русе правят резервни части за Форд

Заводът на „Монтюпе” в Русе е единственият в групата, който не само че не намали производството си в кризата, а и продължи да се развива. Това каза пред „Монитор” генералният директор на предприятието в града Майкъл Бризон. Френската компания планира да започне в русенския си филиал серийно производство на алуминиеви автомобилни части за „Форд”. В момента се провеждат изпитания на изделието в Центъра за развитие на продуктите във Франция. Във връзка с новото производство в Русе предстои назначаването на още работници, като очакванията на френските инвеститори са до края на 2011 година предприятието да заработи с пълен капацитет.
Компанията „Монтюпе”, която е специализирана в производството на алуминиеви части за автомобили и има над 100-годишна история, откри филиала си в Русе през септември 2008 година. Той е най-новият и най-модерният сред осемте предприятия на групата по целия свят. Работата в завода стартира със серийно производство на цилиндрови глави за двигателите на „Дачия”. Към днешна дата с пълен капацитет се произвеждат още три продукта за автомобилните гиганти „БМВ”, групата „Пежо – Ситроен” и „Ауди”. Заради добрата работа българският завод е избран да произвежда 100 процента от необходимите цилиндрови глави за нов двигател на „Ауди”.

Още новини