Начало Новини Актуално С джаз за най-младата публика започна Джаз форум Стара Загора

С джаз за най-младата публика започна Джаз форум Стара Загора

Актуално
джаз млади 2018Със Сцена за млади импровизатори започна фестивалната седмица на Джаз форум Стара Загора. Ученици и преподаватели от музикалното училище в Града на липите музицираха заедно с тромпетиста Венци Благоев и неговия бенд в осъществяване на идеята възпитаниците на НУМСИ Хр. Морфова да импровизират с изявени имена на джаза.
Днес и утре за най-малките по традиция ще има Джаз за деца в парк Пети октомври от 11 часа. В предфестивалните прояви са още тематичните кинолектории в залата на Радио Стара Загора, откриване на фотографската изложба в памет на Иван Хаджийски в РБ З. Княжески от 18 ч. и други.
Основната програма на фестивала започва на 7 юни от 19 часа на голямата сцена сред античния форум Августа Траяна, където в три последователни концерта ще се представят Камелия Тодорова, британската тромбонистка Карол Джарвис и Аутентик квинтет със специалното участие на Даринка Цекова. На 8 и 9 юни също ще се представят по три формации, всички обединени от идеята за красотата на джазовата музика.
Първата дама на джаза Камелия Тодорова открива седмото издание на Джаз форум Стара Загора с любими джаз стандарти, блус и хитове, с които остави трайна следа в българската музика. Заедно с нея на сцената са музикантите Станислав Арабаджиев - пиано, Димитър Сираков - контрабас, Никола Горялов – барабани. В концерта й са включени още и по-малко познати композиции от американската певческа традиция, които никога не са били изпълнявани на живо у нас.
Изключителната Карол Джарвис от Великобритания е хедлайнерът на първата фестивална вечер. Карол свири на тромбон, пиано, пише музика, аранжор е за оркестър, изявява се като музикален режисьор и вокалист. Талантът й я среща със световни знаменитоски като Стинг, Куин, Сийл, Род Стюарт, Ейми Уайнхаус и много други, но не по-малко интензивни са съвместните й изяви с Кралската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър и Лондонската филхармония, както и с много други утвърдени класически ансамбли от целия свят.
Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора и фондация Джазтет, с подкрепата на фондация Америка за България, КонтурГлобал Марица-изток 3, БулАгро, очна клиника Трошев, хотелите Форум и Уникато, ресторант При кмета, и със специалното медийно партньорство на Радио Стара Загора. Всички събития са с вход свободен.

Още новини