Начало Новини Актуално С 40% скача цената на розовия цвят

С 40% скача цената на розовия цвят

Актуално

Атанас Радев

С близо 40% по-високи цени искат за розовия цвят от тазгодишната реколта, оплакаха се казанлъшки преработватели. В момента изкупната цена варирала между 2 и 2,40 лева за килограм уханен гюл, при 1,60 - 1,70 лева за миналата година. Повишението е заради добрата реколта. Добив от 600 килограма от декар розов цвят очакват производителите.

Продукцията е с отлично качество, което ще позволи килограм розово масло да се произведе от около 3 тона цвят. Засега берачи има. Плащат им по 60 стотинки за килограм набран цвят.

Розоварите обаче са притеснени. Ако изкупната цена се запази такава, или стане по-висока, за тях себестойността на килограм произведен розов цвят - с транспорта, таксите и ДДС, ще струва около 3 лева.

"Тази цена не ни устройва, защото повишава много себестойността на маслото, а нямаме никаква гаранция от нашите контрагенти, че ще приемат такава цена", казва Атанас Радев, собственик на дестилерия. Миналата година цената на килограм розово масло на международните пазари е била 5000 евро, за тази година се очаква тя да се повиши.

Над 35 000 декара с розови масиви има в България, като 15 000 от тях са в Казанлъшко. Напоследък най-голям е интересът към отглеждането на биорози, чиято цена е два пъти по-висока. Очаква се тази година тя да надхвърли 2.50 лв. за килограм. Литър биологично розово масло от България пък струва между 6000 и 7000 евро на международните пазари. Въпреки високата му цена, то е много търсено във Франция и Германия, където намира широко приложение в парфюмерията и козметиката.
Интерес към казанлъшкия опит в розопроизводството проявяват и чужди бизнесмени. За Празника на розата тук се очаква да пристигне китайска делегация от провинция Шандун, която ще участва в организирания от Китайско-българската търговско-промишлена камара форум за розопроизводителите. В провинция Шандун имали същите дадености като климат и почва за отглеждане на рози. Делегацията от Саудитска Арабия пък ще се срещне с експерти от Института по розата, за да проучи казанлъшкия опит в розопроизводството.

Вече 10 фирми са заявили желание да се включат в създаване на клъстер на розата, който да кандидатства за финансиране по Програма "Конкурентоспособност". Общината също ще се включи в инициативата за подпомагане на малките розопроизводители. Според кмета Галина Стоянова, казанлъчани ще се включат активно в обсъжданията преди приемане на Закона за розопроизводството. Според нея, в Казанлъшко се произвежда една трета от общото количество розово масло у нас, което е около 1 тон годишно.

Информация: вестник Новината

Още новини