Начало Новини Актуално С 10 на сто падна изкупната цена на млякото, производителите недоволстват

С 10 на сто падна изкупната цена на млякото, производителите недоволстват

Актуално

С 10% е паднала изкупната цена на прясното краве мляко в региона на Стара Загора и Хасково, съобщи Господин Господинов - председател на Браншовия съюз на животновъдите в България, член на УС на Националния млечен борд и на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Литър сурово мляко сега се изкупува по 65 ст., а доскоро цената беше по 70 ст. Разликата не е драстична, но дава отражение върху цената на всички млечни продукти. С 30% падна изкупната цена например на сиренето - от 4.20 лв./кг на около 3 лв., каза още Господинов.
От намалената цена страдат най-вече производителите, които за пореден път недоволстват, изправени пред трудностите в бранша. Тази политика продължава постоянно и идва от ЕС. От там непрекъснато натискат цените, защото имат свръхпроизводство на евтино мляко. В Европа фермерите получават огромни субсидии от държавите си и от еврофондове, докато при нас нещата не стоят така. Първо страдат производителите на мляко и млечни продукти, после преработвателите. Ако изобщо някой печели, това са търговците, заяви Господинов.
Според него евтиният внос на сухо мляко и растителни мазнини също оказва влияние, но по-същественото е, че джобът на българския потребител съвсем е изтънял, информира вестник Старозагорски новини.
За да са доволни производителите, цената на суровото мляко трябва да бъде обвързана с цената на фуража, смята Господин Господинов. Т.е. цената на литър мляко да бъде от 1.5 пъти до 2.5 пъти от цената на килограм концентриран фураж. Това означава, че млякото трябва да струва между 90 ст. до 1.50 лв. за литър на изхода на стопанството. Другият вариант е държавата да затегне контрола и да ограничи вноса на евтина стока, макар и европейска, заяви браншовикът.

Още новини