Начало Новини Актуално С 10 лв. падат цените на годишните винетки, отлагат увеличението на тол таксите за средата на 2023 г.

С 10 лв. падат цените на годишните винетки, отлагат увеличението на тол таксите за средата на 2023 г.

Актуално

С 10 лева по-евтина ще бъде годишната винетка за лек автомобил от 1 януари. Ще отложим с до 6 месеца и повишението на цените на тол таксите за товарни автомобили, които трябваше да поскъпнат от началото на новата година. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването Денят на живо по телевизия Нова нюз. Според него гражданите с леките си автомобили не бива да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа, но и увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация. Ефектът от повишаването на ставките на тол таксите в средата на тази година не е такъв, какъвто се е очаквало. Парите, които се събират в момента не са достатъчни нито за поддръжката на пътищата, нито за ново строителство, коментира арх. Шишков. Той подчерта, че по-високата цена на тол таксите удря директно българските превозвачи, които возят родните стоки и продукция и вдигайки цените им, ще накажем сами себе си. Няма направени сметки и разчети колко от товарните автомобили, движещи се по републиканските пътища, са български и какъв е процентът на транзитния трафик, няма ясен механизъм. С отлагането на новите тарифи, ще направим и разчети как тол таксите да се събират по-справедливо, коментира арх. Шишков.

Според него има логика с по-високи такси да се облагат магистрали и пътища, които са построени на концесия. Аз от доста време призовавам политиците да обмислят варианти част от важните транспортни коридори, като АМ Рила и тунелът под Петрохан, да се дадат на концесия. Така частни инвеститори ще събират такси за преминаване от всеки водач, който реши да спести определени участъци и време. Така и държавата ще може по-бързо да изгради нужната инфраструктура, защото нямаме пари за всички необходими пътища в следващите 10 години, заяви министър Шишков.

Като търсене на конфронтация, министър Шишков определи твърденията и обвиненията на депутата от ПП Продължаваме промяната Георги Георгиев, който заяви, че прокуратурата трябва да се сезира заради разплащания към пътните фирми. Това е търсена конфронтация, в която аз няма да вляза. Ще обясня цялата истина - твърдението на колегата Георгиев, в едната си част е вярно. През 2017-2020 г. държавата си е позволила да прави инхаус договори и гаранцията остава в Автомагистрали. Не е вярно обаче, че министърът прави разплащанията - те се правят от Агенция Пътна инфраструктура. Отговорните хора, които са виновни за случилото се, са бившите шефове на АПИ и Автомагистрали, които са сътворили целия строителен проблем и хаос, каза арх. Шишков. Той напомни, че служебният кабинет е бил изправен пред решението да спре да плаща за ремонта на пътища, което на практика би спряло строителството. Това е започнато строителство. Има договори. Аз съм последният човек, който ще бъде доволен от начина, по който са сключвани, но тези договори са действащи, колкото и да не ни харесва. По тях се строи - колкото и да не ни харесва как, и единственият начин да спрем да строим по тях е да спрем строителството. Оттам нататък да искаме да развалим договорите, но така ще рискуваме да загубим страшно много пари от фирмите, които са се възползвали от сключените договори от предишни ръководства на АПИ и Автомагистрали, коментира арх. Шишков.

Той бе категоричен, че средствата са платени напълно правомерно, защото има договори за изпълнени строителни дейности, не става дума за отпуснати аванси, както за лотовете на АМ Хемус, например. Освен това обектите, за които е платено, са законни, имат строителни книжа, разрешение за строеж и влезли в сила подробни устройствени планове. Няма никакви проблеми, търси се конфронтация, ако има виновни за това нещо, в никакъв случай не е служебният кабинет, нещата са станали назад още 2018 г., подчерта той. Министър Шишков увери, че няма да се плати нищо за незаконно извършените основни ремонти на пътищата в периода 2018-2020 г. докато не се вземе решение как ще се процедират обектите.

Основните ремонти, които представляват незаконен строеж, имат отношение към предложеното изменение на Закона за устройство на територията. И по този повод вече са внесени промени в този закон, с които да се регламентира незаконното строителство, обясни министър Шишков. Те предвиждат за търпими да се обявяват обекти, само ако отговарят на нормите и критериите. Не е вярно, че автоматично ще узаконим некачествено строителство, категоричен бе той. Тази инфраструктура - пътища, автомагистрали, язовирни стени, е за всички нас, всичко ще бъде проверено. Това са социални обекти, строени са с парите на всички и ще се ползват от всички. Затова трябва да спасим по законов път построеното. Ние искаме да покажем на хората, че може да се направи по друг начин. Това, което не е започнато, да го променим, това което сме установили, че е проблем - да го регламентираме по законен начин. Затова предлагам промени в ЗУТ, за да може всички обекти да се обявят за търпими, но само ако отговарят на нормите. Търпимостта не е ново понятие, има я и сега в ЗУТ, ние просто слагаме нови групи инфраструктурни обекти, обясни арх. Шишков.

Регионалният министър обеща в студиото, че до средата на януари да даде специална пресконференция, на която ще обяви известния мащаб на незаконното строителство.

Още новини