Начало Новини Актуално РЗС стартира подписка за нова Конституция

РЗС стартира подписка за нова Конституция

Актуално

Подписка за организиране на общодържавен референдум за свикване на Велико народно събрание с цел промяна на сега действащия основен закон на Република България стартира вчера в Стара Загора партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) в присъствието на народния представител Тодор Великов.

Акцията бе предшествана в края на миналата седмица от пресконференция на лидера на партията Яне Янев. Пред журналисти той обясни своята позиция, че сегашната Конституция страда от основни недъзи, които не позволяват на обществото да живее по действително демократични принципи, информира вестник Старозагорски новини.
"Нашата подписка на практика ще представлява реален вот на недоверие на сегашното ни правителство", бе категоричен Янев. Той допълни, че подписката ще се проведе във всички български общини и резултатите от нея ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание на 6 декември т.г.
"Заедно със събраните подписи, ние ще внесем и подготвения от нашите юридически експерти проект за нова Конституция", съобщи лидерът на РЗС. Той обясни, че при събрани 500 000 и повече подписа, президентът обявява референдум априори, а при събрани най-малко 200 000 този въпрос се решава от парламента.
Според Янев недостатъците на сега действащия основен закон на България са няколко, но най-големи са тези в регламентирането на съдебната власт. "При сегашното квотно избиране на членове на Висшия съдебен съвет той не може да бъде истински деполитизиран", заяви лидерът на РЗС и уточни, че не може за окръжни съдии да бъдат избирани хора, за които лобират политически и икономически групировки. Той каза още, че в Конституцията няма заложени реални лостове за контрол над различните власти.
"Ние ще искаме възможност за отстраняване и на отделен член на министерския кабинет, а не както е записано досега, само на цялото правителство, както и ефективен парламентарен контрол върху дейността му", заяви Янев и изказа мнение, че 240 народни представители за малка България са прекалено много. "Депутатите не бива да са повече от 100", бе категоричен той.
Особено внимание Янев обърна на проблемите, които според него тормозят местната власт. Според него тя е напълно феодализирана, местните кметове са се обърнали на местни феодали, а общинските съвети били заобиколени от фирми, които печелели до 80 на сто от обществените поръчки по места.

Още новини