Начало Новини Актуално РЗС сменя опозиционната си политика

РЗС сменя опозиционната си политика

Актуално

Ред, законност и справедливост се трансформира от крайно радикална в конструктивна опозиция, обяви в Стара Загора председателят на партията Яне Янев. Решението е взето след близо 8-часово обсъждане на проведеното в Гълъбово разширено заседание на Управителния съвет.

Една от причините за това решение е безпрецедентно високото за 22-годишното демократично управление на страната доверие, което народът даде на управляващите на изборите, пише вестник Старозагорски новини. Друга причина е деликатната финансова и икономическа ситуация в страната. Предстоят важни решения, които не може да се вземат само и единствено от управляващата партия, посочи Янев. Той отхвърли внушенията, че с тази трансформация РЗС ще бъде сателит на ГЕРБ и уточни, че партията му остава на принципите и ще продължи антикорупционните си действия. Ще бъдем ефективна и конструктивна опозиция, но не на всяка цена, както досега, добави Янев. Още днес ръководството на партията и икономическите експерти ще се срещнат с министъра на финансите Симеон Дянков във връзка с проектобюджета за 2012 година, за да изслушат вижданията му по конкретните политики и да му предложат мерки за икономии. Едно от предложенията е да се минимизират областните управи до областен управител и най-много петима служители.
РЗС няма да подкрепи подписката на ДПС, Атака и БСП до Конституционния съд за касиране на президентския вот, е друго важно решение, взето от най-висшия форум на партията. Заради съдружието с ДПС Янев характеризира поведението на Атака като политическо падение. Евентуалното касиране на изборите за президент и вицепрезидент ще доведе до опасен сценарий, който ще дестабилизира държавата, смята още Янев.
Оставката на кандидата за президент и зам.-председател на РЗС Атанас Семов, който щеше да уволнява Бойко Борисов, е отхвърлена от Управителния съвет на РЗС с аргументите, че той е представил перфектно и по най-добрия начин тезите на политическата формация, независимо от загубата.
Самият Атанас Семов подчерта, че базов принцип на демократичната политика е победеният да се оттегли, а след тежката загуба той излизал с наведена глава, но с чисти ръце. По думите му изборната процедура е подменила изборния вот, според оценката на РЗС сборът на купения, манипулиран и фалшифициран вот надхвърля 1 милион. Оставането на поста си зам.-председателят свърза с ключовата си кауза - нова Конституция на България.
В област Стара Загора РЗС е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП с 9 хиляди гласа, посочи Яне Янев. В национален план по брой общински съветници пък формацията е четвърта, удвоявайки броя им в сравнение с миналите избори - от 55 на 123. Общият брой на гласовете за партийните листи е 110 хиляди, което сочело, че РЗС не е загубила много в сравнение с парламентарните избори и вота за Европарламент и показвало, че при добра мобилизация може да прескочи 4-процентната бариера.

Още новини