Начало Новини Актуално РЗОК - Стара Загора получи с близо 1 млн. лева по-малко от поисканото

РЗОК - Стара Загора получи с близо 1 млн. лева по-малко от поисканото

Актуално

С 920 000 лева по-малко от направеното предложение е бюджетът на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Стара Загора за тази година. За клинични пътеки, импланти и високоспециализирани дейности РЗОК е поискала 41 милиона лева, а де факто е получила около 40 милиона лева.

Обяснението е, че в годишния план на Националната каса (НЗОК) не достигат средствата, заложени в бюджета. Това е обобщената информация, която медията ни получи от Радка Демирева - началник на отдел Здравноосигурителен бюджет и финанси в старозагорската Здравна каса. Тя уточни, че критериите за формирането на задължителните годишни прогнозни стойности (ЗГПС) за лечебните заведения се формират въз основа на броя на клиничните пътеки, на заплатените средства (без надлимитните) и за извършените дейности през месеците септември, октомври и ноември на предходната година. На тази база спадът на годишните средства за най-голямата болница в Старозагорска област - МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович, е 3% спрямо изплатените за предходната година. През 2011 година сумата, с която е разполагала болницата, е била 14 526 480 лева, а за 2012 г. - 14 087 244.

С намаление от 11% е болницата в Чирпан, с 8% - в Гълъбово, и с по около 5% - многопрофилните болници в Раднево и Казанлък. Частната болница Иван Рилски в Стара Загора запазва бюджета си от 2011 г. и тази година ще разчита на 3 780 320 лева, пише вестник Старозагорски новини.

Няколко лечебни заведения обаче имат завишение на бюджетите си по Здравна каса. Университетската болница в Стара Загора през 2011 г. е получила 5 748 318 лева, а тази ще вземе с около 15 000 лева повече. Най-голямо е завишението за частната болница Ниамед - с 30%, заради новите клинични пътеки, които са въведени от тази година, и отчетените повече средства през базисните 3 месеца на миналата. С 12.5% повече са и средствата, които ще получи и Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня.
Ако не бяха отрязани тези близо 1 милион лева, нямаше да има такива намаления на сумите за посочените лечебни заведения, е мнението на Радка Демирева.

Вестник Старозагорски новини задава въпроса защо бюджетът на частната болница Иван Рилски е само с 2 милиона лева по-малко от доста по голямата от нея Университетска болница? Поставяме този въпрос, тъй като става дума за изразходване на публични средства.

 

Още новини