Начало Новини Актуално Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през май до 6,1%

Актуално

Общата инфлация в еврозоната на годишна база се забави рязко през май до 6,1% от 7% през април, показват предварителни данни на европейската официална статистика Евростат.

Това е най-ниската инфлация в единния валутен блок от февруари 2022 г. (точно, когато започна руска военна инвазия в Украйна), докато осредните пазарни очаквания бяха за по-умерено забавяне на инфлацията до 6,3%.

Въпреки рязкото отслабване инфлацията в еврозоната все още остава далеч над средносрочното целево ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) остава през май на нивото през април, когато нарасна с 0,6 на сто.

Намаляването на инфлацията в еврозоната се дължи главно на спада на цените на енергията с 1,7% спрямо май 2022 г. и след тяхно увеличение с 2,4% през април. Освен това се наблюдава забавяне на ценовия натиск при храните, алкохола и тютюневите изделия (повишение с 12,5%, но след растеж с 13,5% месец по-рано), на цените на неенергийни промишлени стоки (с 5,8% при 6,2% през април) и в сектора на услугите (повишение с 5% след растеж с 5,2% през предходния месец).

Евростат отчита по-рязко забавяне и на основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) през май до 5,3% от 5,6% през април и очаквания за 5,5 на сто.

Днешните данни могат да се възприемат с известено облекчение от ЕЦБ

Източник: Агенция КРОСС

Още новини