Начало Новини Актуално Рязко скача броят на новите пенсионери в Стара Загора

Рязко скача броят на новите пенсионери в Стара Загора

Актуално

Рязко се е увеличил броят на новоотпуснатите пенсии в Старозагорска област за първото полугодие на 2010 година в сравнение със същия период на миналата, съобщи директорът на ТП на НОИ Петър Мръцков. От началото на годината до края на юни са излезли в пенсия 2236 души, при 1472-ма през миналата.

Разликата между изплатените суми за шестте месеца на 2009 и 2010 година надхвърля 22 милиона лева - от 150 542 228 лева до 173 306 891 лева, пише вестник Старозагорски новини.
"Коментираните в последно време промени в пенсионната система карат хората при първа възможност да се възползват от правото си. Тези, които навършват възраст, бързат да подадат документи, за да не ги хване евентуалното увеличение. Офицерите от армията и служителите на МВР с необходимите прослужени години също се пенсионират, за да получат полагащите им се 20 заплати, за които се говори, че ще бъдат отменени. Увеличава се и броят на хората с първа и втора категория труд, защото сред предложенията, които се обсъждат, е и това да се приравнят условията", коментира Петър Мръцков.
Двойно повече са хората, поискали да си "купят" недостигащия им трудов стаж, при положение, че са достигнали пенсионна възраст. За първото полугодие на миналата година те са били 90, а сега - 201.
Друго обяснение за повечето желаещи да се пенсионират е свиването на пазара на труда, защото при едно съкращение заради кризата по-възрастните по-трудно си намират работа.
"По този начин се затруднява бюджетът на НОИ. Практически намалява броят на работещите, с което намаляват приходите от осигурителни вноски. Целта на обмисляната реформа е да се задържат повече хора в икономиката, за да има и повече постъпления", каза още Петър Мръцков.

Още новини