Начало Новини Актуално РВМС - Стара Загора: Това, което разливаха фермерите, не е мляко

РВМС - Стара Загора: Това, което разливаха фермерите, не е мляко

Актуално

Ритуалът с разливането на мляко по време на протеста, организиран от Старозагорското сдружение на млекопроизводителите на 15 октомври т.г. край "Загорка" не е бил истински. Тогава около 50 фермери, оглавявани от старозагореца Танчо Колев, изляха 15 л мляко, тяхно собствено производство (поне според казаното) в улична канавка в знак на протест срещу липсата на свежи пари за сектора.

Тази новина влезе във всички централни и местни медии и още същия ден от МЗХ обявиха, че проблемът ще се решава на 19 октомври на европейско ниво. Преди да бъде излято млякото, беше взета проба в малко шишенце, а протестиращите фермери нямаха нищо против.
Вчера стана известно, че лабораторният анализ на пробата е установил, че въпросната ритуално излята течност няма нищо общо с истинското мляко, за което дават субсидии от ЕС, пише вестник Старозагорски новини. "Това е някаква течност, която по всяка вероятност е вода, смесена със сухо мляко", коментира пред медията ни директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Стара Загора д-р Данев. Лабораторните анализи показали, че маслеността е 12%. В България маслеността на кравето мляко е около 3.6%, а в световен мащаб максимумът не надхвърля 5%. С най-голяма масленост е биволското мляко, но неговите параметри са около 7.5% масленост, в никакъв случай - 12%.
Оставяме фактите без коментар.
На всички животновъди е пределно ясно, че новото правителство няма как за 100 дни да осигури парите, от които фермерите имат вопиюща нужда. Няма как с днешна дата да бъде върнато и откраднатото от старото правителство, тъй като съдебните процедури са доста дълъг процес. И магически пръчки няма срещу половинмилиардният дефицит, оставен от Станишев и коалиция в наследство. А също, че и колегите им в Европа са в трагично положение заради икономическата криза.
Въпросът е какво се целеше с протеста в Стара Загора на 15 октомври - сензация, браншово боричкане (тъй като четири дни преди това браншовите организации след среща с управляващите заложиха на диалога), или личностно доказване кой е по-най?

Още новини