Начало Новини Актуално Рут-Констанс Койнарска спечели наградата Добрият Самарянин за 2022 г.

Рут-Констанс Койнарска спечели наградата Добрият Самарянин за 2022 г.

Актуално

Рут-Констанс Койнарска спечели Добрият Самарянин 2022 - годишните награди на сдружение Самаряни в Стара Загора. Отличието беше връчено на стилна церемония на сцената на Държавна опера - Стара Загора. За мен добротворството е наистина да покажеш съпричастност към човек, който наистина има нужда и ти се отдава тази възможност да му помогнеш с всичко, което имаш, каза след като получи специално изработената статуетка Рут-Констанс.

Тя посвети наградата на всички номинирани тази година, които заслужават да спечелят признанието на общността на Стара Загора, както и на дядо си, допълни още доброволката. 

Рут-Констанс Койнарска беше номинирана за отличието от Славея Илиева, майка на Диди - млада старозагорка, която след пътен инцидент губи крака си. Рут-Констанс организира дарителска кампания С Диди съм… за крачка напред! За набиране на средства за лечение и рехабилитация на пострадала.

На церемонията бяха връчени за първи път отличия в категория Неуморно добър самарянин на трима старозагорци, които за поредна година сътворяват доброта. Специални плакети получиха Моника Маринова, Марина Димитрова и Янко Янков.

Наградата на общността спечели Ивайло Георгиев, треньор на Спортен клуб Атила и председател на Сдружение Боен клуб Берое - Стара Загора. Посмъртно бе дадено отличието на общността на Георги Ханзъров, подкрепял украинските бежанци в регион на Стара Загора н начало на войната.

Годишните награди Добрият Самарянин 2022 бяха раздадени за дванадесети пореден път. Мотото тази година беше Добрият Самарянин за някого си ти!

През 2011 година сдружение Самаряни учреди наградите за добротворство Добрият Самарянин, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство. За този период са проведени 11 церемонии; получени са 88 индивидуални и групови номинации; избрани са 13 носители на голямата награда Добрият Самарянин, като на двама от тях са връчени 2 извънредни награди - една за изключителен принос и една за геройство без граници (посмъртно); избрани са 16 носители на oтличието на общността Добрият Самарянин. Автор на статуетката, която се връчва за 12 път, е Иван Костов.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора е партньор на инициативата при провеждането ѝ през всички издания през годините. 

* * *

Рут-Констанс Койнарска, която застава до своята приятелка Диди, за да може тя отново да направи крачка напред!

 
Добротворството:
 

Диди е приятелка на Рут от много ранно детство. Животът на Диди се преобръща през октомври 2021 г., когато вследствие на пътнотранспортно произшествие тя губи левия си крак от средата на бедрото.

Докато Диди е в болницата, Рут, както и много други старозагорци, е шокирана и предизвикана да откликне с подкрепа - тя иска да направи нещо, за да помогне на приятелката си. Без опит, но с много силно желания, тя се впуска в непознато за нея поприще и стартира дарителска кампания С Диди съм… за крачка напред!, свързвайки се с организации в Стара Загора, които да я насочат и придружат в тази нелека задача. Като музикален изпълнител, първоначалната идея на Рут е да покани свои приятели музиканти, певци, танцьори и да направи благотворителен концерт, с който да бъдат набрани средства за лечение и рехабилитация. Става така, че още с появата на инициативата С Диди съм... за крачка напред! в социалните мрежи, с Рут започват да се свързват хора, които искат да се включат и да участват… И така, кампанията набира огромна скорост и увлича в дарителство различни страни: няколко училища; младият омбудсман; Тракийският университет; няколко фирми, предоставили свои обекти за поставяне на дарителски кутии; музикални изпълнители; мото клуб; фотографи; творци; рекламни агенции; рехабилитатор; Боен клуб Атила и много други… Кампанията увлича в подкрепата дарители от страната и чужбина.

През цялото време Рут поддържа връзка с Диди и семейството й, и като вярващ човек, тя се моли за приятелката си - да не губи надежда в тази тежката житейска ситуация. Диди не губи дух, тя знае, че ще се нуждае от протеза и полага огромни усилия, за да се справи емоционално и физически… за да направи своята нова крачка напред!

Когато Диди се завръща на карака в Стара Загора, Рут и други приятели й подготвят специално посрещане, след което на страничката в С Диди съм… показват на всички дарители, доброволци и участници, първата крачка на Диди напред!

Рут е човекът, който успя да мобилизира енергията на цял един град, за да помогне на своята приятелка в труден момент. Винаги усмихната и лъчезарна. Тя пое цялата инициатива да бъде организирана кампанията С Диди съм.. за крачка напред. Организира изготвянето на дарителски кутии и поставянето им по търговските вериги, като неуморно следеше целия този процес. Присъстваше на всяка благотворителна кауза, базар, концерт, спортно събитие, като го правеше от сърце и душа. Мобилиза певци, които със своите послания към Диди, успяха да й върнат усмивката. Благотворителната кауза С Диди съм... обедини хиляди хора, които застанаха зад нея и вдъхнаха на Диди увереност в собствените й сили.

 

Още новини